Pin It

απιστια: Το απατημένο άτομο στον γαμο

http://i1.wp.com/www.astro-live.gr/wp-content/uploads/2014/07/apistia-lyseis.jpg?w=1050

απιστια: Το απατημένο άτομο στον γαμο

ΑΡΙΕΛΛΑ – Αστρολόγος / Σύμβουλος ΕΥ-ΖΗΝ

 

Το ποσοστό των παντρεμένων ζευγαριών, σύμφωνα με  έρευνες Ευρωπαϊκών Ψυχολογικών κέντρων, που θα έρθουν αντιμέτωποι τουλάχιστον μία φορά στον έγγαμο βίο, με την απιστια, κυμαίνεται από  21%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αγγίζει το 67%. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζουν, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, οι προγενέστερος εμπειρίες του κάθε συντρόφου, αλλά και ποιός είναι ο ‘Βασικός Λόγος’ που έγινε αυτός ο γάμος. Αυτόν τον ‘Βασικό Λόγο’, σκεφτείτε τον καλά…θα τον συναντήσουμε πιο κάτω!

 

 

 

Μεγαλύτερη  έμφαση δίνεται στον απατημένο σύντροφο γιατί ακόμα κι αν φταίει με  έμμεσο τρόπο  για ότι συνέβη, αναγκάζεται να βιώσει την συναισθηματική προδοσία. Όταν η απιστία έρχεται πια στην επιφάνεια, πεθαίνει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Όλα απομυθοποιούνται. Το πάζλ αρχίζει να διαλύεται.

 

 

 

Για κάποιους ανθρώπους, η εμπειρία αυτή, μπορεί να είναι πιο τραυματική ακόμα και από τον πραγματικό θάνατο του συντρόφου τους. Αυτό συμβαίνει διότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει απώλεια (σωματική/συναισθηματική), άρα και πένθος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, που σε απάτησαν υπάρχει και η προσωπική ταπείνωση-απόρριψη. Υπάρχει και το αίσθημα του μίσους που  θα νιώσεις για τον άλλον, το οποίο με την σειρά του αυξάνει το θυμό και την αίσθηση της αδικίας. Υπάρχει ακόμα και το αίσθημα της ερωτικής απώθησης, μιας και κλονίζεται η εμπιστοσύνη σου, που έχεις για αυτόν τον άνθρωπο. Οπότε τα αισθήματα που θα βιώσεις, είναι πιο αντικρουόμενα  από αυτά που βιώνεις σε ένα θάνατο. Έτσι  ξεκινάει ένας μακρύς δρόμος μέχρι να καταφέρεις να αποκαταστήσεις και πάλι την ισορροπία σου. Φυσικά οι χρόνοι, οι αντιδράσεις, διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

 

 

Ψυχαναγκαστικά σκέφτεσαι τι μπορεί να γινόταν στον παράλληλο δεσμό και ίσως να θες να μάθεις την κάθε λεπτομέρεια. Συμβουλεύω αυτό να βήμα να μην το κάνετε, μίας και δεν θα αλλάξει τίποτα στο πεπραγμένο γεγονός. Οι όποιες απορίες σχετικά,  για το βάθος της απιστίας, για το ‘παράλληλο’ χρονικό διάστημα, είναι μόνο ο πληγωμένος εγωισμός.

 

zwdia

 

Πιθανότατα να μην μπορείς να συγκεντρωθείς για το πρώτο διάστημα. Ίσως και κάποιες φορές να μην επιμελείσαι την εξωτερική σου εμφάνιση Μπορεί να παρουσιάσεις δηλαδή συμπτώματα απομόνωσης-μελαγχολίας. Ένα μόνιμο άγχος γεννιέται για το τι θα γίνει στο μέλλον, ποιά τα επόμενα βήματα και των δύο. Σκέψεις, για το αν θα το ξανακάνει, αν θα αποφασίσετε να μείνετε μαζί, αν εσύ θα τον συγχωρέσεις τελικά, Φόβος για τις κινήσεις του τρίτου προσώπου. Και σίγουρα ενοχές για το που έφταιξες εσύ στο να δημιουργηθεί και να εξελιχθεί αυτή η «παράνομη σχέση».

 

 

Δέξου  όλα σου τα συναισθήματα. Δεν είσαι κακός άνθρωπος,  ούτε σημαίνει πως είσαι άσχημος επειδή ο σύντροφός σου σε απάτησε. Μην συγκρίνεσαι. Το τρίτο άτομο δεν είναι ούτε καλύτερο / χειρότερο από εσένα. Απλά διαφορετικό.

 

 

Η μονογαμία είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο πράγμα, ιδιαίτερα για τους άντρες. Όλοι να θέλουμε ο σύντροφός μας να αγαπάει για πάντα, αλλά αυτό πόσο μπορεί να είναι πραγματοποιήσιμο. Εσύ είσαι σωστή σε αυτόν τον γάμο;

 

Αν έρθεις ποτέ σε αυτή την κατάσταση, μην αρνηθείς σε καμία περίπτωση τα συναισθήματά σου γιατί με την άρνηση δε φτάνεις στην αποδοχή και κατ’ επέκταση στην συγχώρεση. Όλο αυτό εξελίσσεται πάντα συνδυαστικά και  με την αντίδραση του συντρόφου μας.  Συζήτησε μαζί του και δώσε χρόνο για τις αποφάσεις και των δύο. Το εδώ και τώρα «πες μου  εμένα ή την άλλην/ον”,  ”μείνε/φύγε από την ζωή μου», είναι λάθος.

 

Συγκεντρώσου, με το πώς θα αντεπεξέλθεις με την πρακτική σου καθημερινότητα,  και μετά  τι  όρια θα βάλεις ώστε να μην επιτρέψεις στον/ην άπιστη σύζυγο να σε «κακοποιήσει» άλλο ψυχολογικά.

 

zwdia

 

Οι επόμενες ημέρες θα είναι άσχημες, αλλά αυτές που θα ακολουθήσουν θα είναι σίγουρα πιο καλές, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή η εμπειρία δεν σε άλλαξε καθόλου ή ότι κάποτε  θα το ξεχάσεις οριστικά….όλα είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν αλλά και να διορθωθούν._

 

 

 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛH: Πήγαινε πίσω-πίσω στον χρόνο, τότε που αποφάσισες να τον/την παντρευτείς. Θυμάσαι τον “Βασικό Λόγο”; Οικονομικός, ξαφνική εγκυμοσύνη, ήθελες να ξεφύγεις από κάτι –άλλη αγάπη/καταπιεστικό περιβάλλον–, τον αγαπούσες πολύ, ήταν αυτό που έψαχνες σε όλη σου την ζωή;  Από την απάντηση σου… θα αποφασίσεις για την συχώρεση ή όχι! Και μην μπλέκεις ποτέ την συχώρεση με την αφέλεια!_

 

ΑΡΙΕΛΛΑ – Αστρολόγος / Σύμβουλος ΕΥ-ΖΗΝ

 

zwdia

Κα Μαργέλη

margeli

Αριστέα

aristea

Αλεξάνδρα

alexandra

Κα Κομνηνού

komninou