Φροντίδα νεογέννητου βρέφους

Δεν πιστεύω πως καμία από εμάς έχει πανικοβληθεί στην εικόνα του νεογέννητου μωρού της… ένας φόβος ίσως, μια ανασφάλεια επίσης…είναι λογικά. Φαίνεται στα μάτια μας τόσο μικρό, τόσο εύθραυστο. Δεν ξέρουμε πώς να το κρατήσουμε, πώς να το περιποιηθούμε, να το κάνουμε μπάνιο, να το θηλάσουμε, τι σημαίνει το κλάμα του κάθε φορά.

Κατ’αρχήν επωφεληθείτε από το γεγονός ότι βρίσκεστε στο μαιευτήριο και ζητήστε από τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να σας βοηθήσουν και να σας δείξουν πώς να κρατάτε το μωρό σας, πώς να το κάνετε μπάνιο και πώς να το θηλάζετε. Μην επαναπαυτείτε ότι κάποιος άλλος το φροντίζει στο μαιευτήριο, γιατί όταν επιστρέψετε στο σπίτι είστε μόνες. Χωρίς γνώσεις και αυτοπεποίθηση ότι αυτό που κάνετε είναι σωστό και με όλους πάνω από το κεφάλι σας να σας υποδεικνύουν το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι, συν την κούραση σας, το πιο πιθανό είναι μια κρίση νεύρων σε συνδυασμό με την πιθανή επιλόχεια κατάθλιψη. Αποτέλεσμα ? ο γνωστός «πανικός»…

Κλάμα του μωρού

zodia-taro-45

– Κατ’αρχήν θα πρέπει να κατανοήσετε ότι το κλάμα του μωρού είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μαζί σας, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, διότι ο εκνευρισμός ο δικός σας και το άγχος επηρεάζουν τα νεογέννητα και αυτά με τη σειρά τους αντιδρούν. Με την πάροδο των ημερών θα μάθετε να ξεχωρίζεται το κλάμα του και τι σημαίνει αυτό κάθε φορά.

– Κάθε φορά που θα μπαίνετε στο σπίτι και θα πρέπει να ασχοληθείτε με το μωρό σας, να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας και να πλένετε το πρόσωπό σας.

– Να αποφύγετε την επαφή με το βρέφος εάν είστε κρυωμένη,-ος και να απαγορεύσετε οποιαδήποτε επίσκεψη στο σπίτι ιδίως τον πρώτο καιρό. Οι ιώσεις ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες παραμονεύουν. Οι συγγενείς και οι φίλοι ας κάνουν υπομονή λίγο καιρό.

Καθημερινή Υγιεινή

– Τοπική περιποίηση γίνεται κάθε φορά που το μωρό είναι βρεγμένο ή λερωμένο. Όταν είναι μόνο βρεγμένο χρειάζεται άφθονο χλιαρό νερό και καλό στέγνωμα με ένα καθαρό βαμβακερό πετσετάκι ενώ όταν είναι λερωμένο χρειάζεται και πλύσιμο με σαπουνάκι ειδικό για βρέφη. Βεβαίως σε κάθε αλλαγή πάνας απαιτείται η ειδική κρέμα για τα συγκάματα και προσοχή ιδιαίτερα στην επαφή με τα γεννητικά τους όργανα. Προσοχή να μην πηγαίνει νερό στον ομφαλό, όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν, ενώ μετά από κάθε αλλαγή πάνας να τον σκουπίζετε προσεκτικά, ταμποναριστά και να βάζετε πάνω στον ομφαλό καθαρό οινόπνευμα με βαμβακάκι ή αποστειρωμένη γάζα (όχι επαφή με το δέρμα γιατί το οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού).

– Τις πρώτες 15 ημέρες, μέχρι να πέσει ο ομφαλός, δεν είναι πρέπει να κάνετε μπάνιο το μωρό βουτώντας το μέσα σε μπανάκι με νερό. Ο ομφαλός θα μαλακώσει και μπορεί να ματώσει ενώ υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί. Μπορείτε να το κάνετε μπάνιο κρατώντας το με το ένα σας χέρι μπρούμιτα με το κεφαλάκι προς την έξω μεριά του αγκώνα σας για να του πλύνετε την πλατούλα και τον ποπό του, ενώ μετά να το γυρίσετε ανάσκελα, κρατώντας το πάντα με το ένα χέρι, για να του πλύνετε το κεφαλάκι, το λαιμό και τα γεννητικά του όργανα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε μια ανησυχία για την πρώτη φορά που θα το πλύνετε. Μην φοβάστε όμως. Θυμηθείτε ότι το μωρό ζούσε στο αμνιακό υγρό 9 μήνες. Η επαφή με το νερό τα ηρεμεί, ενώ το μπάνιο συμβάλει τόσο στη σωματική υγιεινή όσο και στην ψυχολογική τόνωση του μωρού.

– Όταν οι ημέρες περάσουν και μπει στο μπανάκι του, τότε τα πράγματα διευκολύνονται ακόμη περισσότερο. Το μπάνιο μπορεί να μετατραπεί σε διασκέδαση και να το αντιμετωπίσει σαν ώρα για παιχνίδι. Θα διασκεδάσετε μαζί, τόσο το μωρό λόγο της φροντίδας σας, όσο και εσείς με τις αντιδράσεις του και τα γέλια του. Πριν ξεκινήσετε το μπάνιο του να θυμάστε να έχετε πάντα δίπλα σας ότι χρειάζεστε για να μην είστε αναγκασμένοι ούτε για μισό λεπτό να αφήσετε το μωρό από τα μάτια σας. Σαπούνι, σαμπουάν, μπουρνούζι με κουκούλα και θερμόμετρο νερού. Να θυμάστε πάντα ότι το νερό πρέπει να είναι περίπου στους 37oC ενώ η θερμοκρασία δωματίου στους 25oC περίπου. Να θυμάστε να μην αφήνετε πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και σχηματίζεται ρεύμα και κρυώσει το μωρό. Όταν τελειώσουμε το μπάνιο σκουπίζουμε καλά το μωρό, στο λαιμάκι, στις μασχαλίτσες, ανάμεσα στα μπουτάκια και δεν ξεχνάμε τα αυτάκια σε όλες τις πτυχές μέσα και έξω.

– Μετά το τέλος του μπάνιου, η αγκαλιά, το μασάζ και το χάδι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας με το μωρό σας και αυτή η επαφή θα σας φέρνει ολοένα και πιο κοντά. Το απαλό μασάζ και οι απαλές κινήσεις στα ποδαράκια και τα χεράκια βελτιώνουν την καλή κυκλοφορία, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζουν από τους κολικούς, αλλά πάνω από όλα το χαλαρώνει και το ευχαριστεί. Γι’αυτό και η ιδανικότερη ώρα για το μπάνιο είναι λίγο πριν το βάλετε για ύπνο και αυτό γιατί θα κοιμηθεί πιο ήσυχα.

Κόψιμο νυχιών

– Το κόψιμο των νυχιών μερικές φορές είναι μια διαδικασία που συχνά προβληματίζει και αγχώνει. Η δυσκολία δεν έγκειται στο να κόψετε τα νύχια, εφ’όσον είναι πολύ μαλακά, αλλά στο να κρατήσετε το μωρό ακίνητο. Μια λύση λοιπόν είναι να του κόψετε να νύχια ενώ κοιμάται τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθείτε.

Υπομονή λοιπόν…οι πρώτες 40 ημέρες είναι δύσκολες, είναι η περίοδος προσαρμογής και για τους δύο, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό στην νέα του ζωή έξω από τη μήτρα.

Δεν είναι παράλογο που μιλάνε για τις 40 ημέρες…

Από την πλευρά της θρησκείας για να δώσει ο ιερέας «ευχή» στη μητέρα και το βρέφος.

Από την πλευρά της «λεχώνας» για να επανέλθει η μήτρα, τα γεννητικά όργανα και να επιστρέψουν όλα τα υπόλοιπα όργανα στη θέση τους.

Για να προσαρμοστεί το βρέφος στην ζωή με τον «έξω κόσμο» και να αρχίσει το ανοσοποιητικό του να ενισχύεται για να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ασθένειες. Αν και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού ολοκληρώνεται μετά τα 2 πρώτα έτη ζωής του.

40 ημέρες χρειάζονται για να βρείτε βεβαίως το ρυθμό σας και μεταξύ σας, για το πώς είναι το κλάμα του όταν πεινάει, όταν θέλει αγκαλιά ή όταν πονάει.