Νι , Ξι , Όμικρον , Πι

Ν

  • Ναδίρ

Εκείνο το σημείο το οποίο είναι ακριβώς το αντίθετο του ζενίθ. Δηλαδή η ακμή του τετάρτου οίκου.

 

  • Νότια Ζώδια

Τα νότια ζώδια είναι τα ζώδια που βρίσκονται νότια του Ισημερινού και είναι ο Ζυγός, ο Σκορπιός, ο Τοξότης, ο Αιγόκερως, ο Υδροχόος και οι Ιχθύες.

zodia-taro-45

 

Ο

  • Ορίζοντας

Ο κύκλος γύρω από τη Γη που χωρίζει το ορατό ημισφαίριο από το αόρατο.

 

  • Ουράνιο μήκος

Ουράνιο μήκος ονομάζεται η απόσταση οποιουδήποτε ουράνιου σώματος από την αρχή του ζωδιακού κύκλου, δηλαδή τις 0 μοίρες, 0 πρώτα και σε 0 δεύτερα του Κριού. Το ουράνιο μήκος μετριέται πάνω στην εκλειπτική σε ζώδια, μοίρες και λεπτά από τους αστρολόγους και οι θέσεις των πλανητών, για αστρολογική χρήση, παρουσιάζονται με αυτό τον τρόπο στις αστρολογικές εφημερίδες. Οι αστρολόγοι χρησιμοποιούν το γεωκεντρικό ουράνιο μήκος και όχι το ηλιοκεντρικό το οποίο χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι.

 

  • Ουρανός

Ο Ουρανός είναι ένας πλανήτης που στην αστρολογία αντιπροσωπεύει το ξαφνικό και το αναπάντεχο, τον αλτρουισμό και την τάση του ατόμου να εντάσσεται σε μεγάλες ομάδες. Οτιδήποτε είναι εξτρεμιστικό και καινούριο κυβερνάται από τον Ουρανό, τον πλανήτη που μας μαθαίνει να προσαρμόζουμε άμεσα την εσωτερική, βαθιά επιθυμία με τα αναπάντεχα γεγονότα που προκαλεί. Με αυτό τον τρόπο μας μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό μας, μας δείχνει τα όριά του, αυτά τα όρια που δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε, χωρίς την επιρροή του Ουρανού. Κυβερνά τη σύγχρονη μορφή πληροφόρησης, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις τηλεπικοινωνίες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς επίσης και τις εφευρέσεις γιατί είναι ο πλανήτης που, με την ταχύτητα που τον διακρίνει, δίνει την έμπνευση.

 

  • Ουρά του δράκοντα

Αυτή είναι η δεύτερη ονομασία του νότιου δεσμού της Σελήνης. Είναι το ακριβώς αντίθετο σημείο της κεφαλής του δράκοντα ή –όπως συνήθως ονομάζεται –του βορείου δεσμού της Σελήνης.

  • Όψεις

Σχέσεις μεταξύ δύο ή περισσότερων πλανητών, οι οποίες καθορίζονται από συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους. Οι όψεις είναι πάρα πολλές και χωρίζονται σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες. Οι πρωτεύουσες όψεις είναι η σύνοδος, το εξάγωνο, το τετράγωνο, το τρίγωνο και η αντίθεση. Οι κυριότερες δευτερεύουσες όψεις είναι το ημιεξάγωνο, το ημιτετράγωνο, η χιαστή, το ενάμισι τετράγωνο κλπ.

 

Π

  • Παρακώληση πλανήτη

Λέμε ότι ένας πλανήτης παρακωλύεται όταν κάποιος άλλος πλανήτης, ο οποίος έχει δυνατή ισχύ στο χάρτη, του κάνει κάποια δυσαρμονική όψη. Επίσης με τον όρο παρακώλυση πλανήτη αναφερόμαστε –πολλές φορές –στις αδυναμίες και στις πτώσεις, ειδικά όταν προσβάλλονται και από άσχημες όψεις.

 

  • Παραλληλία

Η παραλληλία είναι μια σημαντική σχέση που μπορεί να συμβεί μεταξύ δύο πλανητών. Παραλληλία έχουμε όταν δύο πλανήτες έχουν ακριβώς ίση απόσταση από τον Ισημερινό. Σε παραλληλία μπορούν να βρίσκονται δύο πλανήτες που είναι ο ένας βόρειος και ο άλλος νότιος ή δύο βόρειοι πλανήτες ή δύο νότιοι πλανήτες. Η ανοχή της παραλληλίας είναι συν ή πλην 3 μοίρες. Η παραλληλία ερμηνεύεται όπως η σύνοδος και είναι άλλοτε αρμονική και άλλοτε δυσαρμονική, ανάλογα με τη φύση των πλανητών που τη σχηματίζουν.

 

  • Παρεμβαλλόμενο Ζώδιο

Είναι το ζώδιο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις ακμές δύο οίκων, αλλά δεν είναι σε καμία από αυτές. Δηλαδή σε αυτό το ζώδιο δεν αρχίζει κανένας οίκος.

 

  • Παρθένος

Η Παρθένος είναι το έκτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου. Ανήκει στο στοιχείο της Γης και είναι μεταβλητό. Είναι ζώδιο θηλυκό και διακρίνεται για την ψυχρότητά τους. Ο Ερμής έχει έξαρση στην Παρθένο και την κυβερνά.

 

  • Πέμπτο

Το πέμπτο είναι μια δευτερεύουσα όψη και γίνεται όταν δύο πλανήτες έχουν απόσταση 72 μοιρών. Η ανοχή της είναι 1-2 μοίρες. Θεωρείται ευνοϊκή όψη, γιατί προκαλεί γεγονότα που κατά βάθος ταυτίζονται με την επιθυμία μας.

 

  • Περιοδεία

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε μια θέση η οποία δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ισχυρή ούτε αδύναμη, λέμε ότι βρίσκεται σε περιοδεία.

 

  • Περιφορά

Με τον όρο περιφορά ονομάζουμε το χάρτη ο οποίος γίνεται για τη στιγμή του χρόνου που ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς στην ίδια μοίρα, λεπτά και δευτερόλεπτα της μοίρας, που βρισκόταν στο γενέθλιο χάρτη. Ο χάρτης περιφοράς είναι πιο γνωστός με την αγγλική ορολογία solar return, που σημαίνει ηλιακή επιστροφή. Ο χάρτης περιφοράς χρησιμοποιείται κυρίως για προβλέψεις, αφού απεικονίζει τα γεγονότα και τις αλλαγές του ατόμου για το χρόνο που μεσολαβεί από τα γενέθλια του ατόμου (την ημέρα των γενεθλίων επιστρέφει ο ήλιος στη γενέθλια θέση του) μέχρι τα επόμενα γενέθλια. Ο χάρτης της ηλιακής επιστροφής εξετάζεται πάντα σε σχέση με το γενέθλιο, όπως όλοι οι  χάρτες που σχετίζονται με προοδευτικά συστήματα και αναφέρονται σε κάποια χρονική περίοδο.

 

  • Πίνακες οίκων

Πίνακες που δείχνουν τα ζώδιο και τις μοίρες του ζωδιακού πάνω στις ακμές των οίκων.

 

  • Πλανήτες

Με τον όρο πλανήτες στην αστρολογία αναφερόμαστε στους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα, Πλούτωνα, αλλά και στον Ήλιο και τη Σελήνη, παρότι ο Ήλιος είναι απλανής και η Σελήνη δορυφόρος της Γης. Πλανήτες, λοιπόν, για την αστρολογία είναι και τα δέκα αυτά ουράνια σώματα.

 

  • Πλανητικές ώρες

Οι πλανητικές ώρες δείχνουν την επιρροή των πλανητών στις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Κάθε πλανήτης έχει την επίδρασή του σε κάποια ώρα της ημέρας και κυβερνά κάποιο γεγονός. Προσοχή: δεν κυβερνά κάποιος πλανήτης την ίδια ώρα κάθε μέρα, αλλά διαφορετική μέσα στις επτά ημέρες της εβδομάδας.

 

  • Πλάτος

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην ανύψωση ενός ουράνιου σώματος πάνω από τον ορίζοντα. Όταν ένας πλανήτης περνά πάνω από το μεσημβρινό λέμε ότι βρίσκεται στο μεσημβρινό πλάτος, που είναι το κορυφαίο σημείο που μπορεί να φτάσει ένας πλανήτης.

 

  • Πολικό Ζώδιο

Το ζώδιο το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι σε ένα άλλο λέγεται πολικό. Οι πολικότητες των ζωδίων είναι: Κριός με Ζυγό, Ταύρος με Σκορπιό, Δίδυμοι με Τοξότη, Καρκίνος με Αιγόκερω, Λέων με Υδροχόο, Παρθένος με Ιχθύς.

 

  • Πολικότητες Ήλιου και Σελήνης

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην συνθετική ερμηνεία που θα δώσουμε από ένα ωροσκόπιο, λαμβάνοντας υπόψη τη ζωδιακή θέση του Ηλίου και της Σελήνης, που στην αστρολογία ονομάζονται φώτα και έχουν ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα, δεδομένου ότι ο Ήλιος αντιπροσωπεύει την ενεργητική φύση της ενέργειας και της θέλησης, ενώ η Σελήνη αντιπροσωπεύει την παθητική και εύπλαστη φύση του ψυχικού μας κόσμου.

 

  • Πολιορκημένος

Ένας πλανήτης ονομάζεται πολιορκημένος όταν βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλους πλανήτες. Η «πολιορκία» είναι άλλοτε καλή και άλλοτε κακή, γιατί εξαρτάται από τη φύση των πλανητών που πολιορκούν.

 

  • Πολυαστρία

Με αυτόν τον όρο αναφερόμαστε στη συνάθροιση πολλών πλανητών σε ένα ζώδιο ή έναν οίκο.

 

  • Πλούτωνας

Ο Πλούτωνας που για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ο θεός του Άδη, στην αστρολογία είναι ο πλανήτης που συμβολίζει το θάνατο και την αναγέννηση. Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας, τους φόβους μας και τις ανασφάλειές μας.

 

  • Ποσειδώνας

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Ποσειδώνα το θεό της θάλασσας. Ο πλανήτης Ποσειδώνας στην αστρολογία κυβερνά την τάση του ανθρώπου να ξεφεύγει από την πραγματικότητα και να χάνεται στην φαντασία. Ο Ποσειδώνας κυβερνά τη θάλασσα, τα φάρμακα, τα εύφλεκτα υλικά, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τους καλλιτέχνες.

 

  • Πρόοδοι

Με τον όρο πρόοδοι αναφερόμαστε σε χάρτες οι οποίοι δείχνουν το προχώρημα του Ηλίου και των άλλων πλανητών και δεικτών στο ζωδιακό κύκλο για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής του ατόμου. Οι προοδευτικοί χάρτες συνήθως χρησιμοποιούνται ως συστήματα πρόβλεψης.

 

  • Προσβολή

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται υπό την επίδραση δυσαρμονικών όψεων λέμε ότι έχει προσβληθεί.

 

  • Πτώση

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετο ζώδιο της έξαρσής του, τότε λέμε ότι βρίσκεται σε πτώση. Η θέση αυτή είναι πολύ άσχημη για τον πλανήτη. Οι πτώσεις είναι:  Ήλιος στο Ζυγό, Σελήνη στο Σκορπιό, Ερμής στους Ιχθύς, Αφροδίτη στη Παρθένο, Άρης στον Καρκίνο, Δίας στον Αιγόκερω, Κρόνος στον Κριό, Ουρανός στον Ταύρο, Ποσειδώνας στον Υδροχόο και Πλούτωνας στον Ταύρο.

 

  • Πύρινα Ζώδια

Είναι τα ζώδια της φωτιάς, δηλαδή ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης.