Ανάλυση του 4ου Οίκου (Γονείς , παιδικά χρόνια, διαμόρφωση χαρακτήρα)

Πολύ σημαντικός Οίκος, γιατί δείχνει το οικογενειακό περιβάλλον, το σπιτικό, μέσα στο οποίο μεγάλωσε το άτομο. Τη σχέση του με τις ρίζες και το παρελθόν του. από τον τέταρτο Οίκο φαίνεται η σχέση του ατόμου με τη μητέρα του, το σπίτι που θα δημιουργήσει, ο χώρος που μπορεί να του προσφέρει ασφάλεια. Τα γεράματα ή το τέλος ενός γεγονότος ερμηνεύονται από τον τέταρτο Οίκο και τους κυβερνήτες του.

 
Ο Καρκίνος, ο οποίος ταυτίζεται με τις ιδιότητες του τέταρτου Οίκου, κυβερνά τους γονείς και ιδιαίτερα τη σχέση με τη μητέρα, τη γονιμοποίηση, την κληρονομικότητα, το συναισθηματικό κόσμο, όπως αυτός διαμορφώνεται από τη συμπεριφορά των γονέων.

 
Η επικοινωνία των Καρκίνων δεν είναι πλήρης, γιατί το παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει απόλυτα το περιβάλλον του, αλλά ούτε και το περιβάλλον αυτό. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών το παιδί συνειδητοποιεί ότι η επικοινωνία του με τους άλλους προκαλεί θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Αυτό το καταλαβαίνει μέσω των αντιδράσεων που λαμβάνει! Το παιδί νιώθει ότι προκαλεί αυτά τα συναισθήματα και ακόμη περισσότερο αντιλαμβάνεται τη δύναμη της παρουσίας του στην οικογένεια.

zodia-taro-45

 

 

Ο Καρκίνος είναι η άθροιση την πρώτης οκτάβας. Οι επιρροές των τριών πρώτων ζωδίων δημιουργούν μια σύζευξη αλληλοσυγκρουόμενων συναισθημάτων που μάχονται η μία την άλλη. Ο τρόπος και η ικανότητα της επικοινωνίας διαμορφώνουν την προσωπικότητα.

 
Τον τόνο, όμως, δίνουν τα συναισθήματα και ο τρόπος ικανοποίησής τους. Το παιδί καταλαβαίνει ότι η δυνατότητα επικοινωνίας προκαλεί στους άλλους συναισθηματικές αντιδράσεις –υποστήριξη, ενδιαφέρον, απόρριψη, θυμό, αδιαφορία, ανία, βία. Ακόμη αρχίζει να καταλαβαίνει ότι το «ατού» στο σπίτι και στην οικογένεια είναι η συναισθηματική υπεροχή. Η οικογένεια είναι το «κλειδί» χάρη στο οποίο το παιδί μπορεί να επικοινωνήσει και να λάβει μηνύματα υποστήριξης. Τα αισθήματά του διαμορφώνονται από το ποσοστό ελευθερίας που έχει και την ασφάλεια που νιώθει όταν επικοινωνεί.

 
Αρχίζει πλέον να συσχετίζει τις αιτίες και τα αποτελέσματα, βρίσκει τη συναισθηματική τους συγγένεια. Προς το παρόν, σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να δημιουργήσει πολύπλοκες σχέσεις, για αυτό φτάνει να ερμηνεύει τα συναισθήματα εξετάζοντας μόνο τις σχέσεις δύο ατόμων, δηλαδή του εαυτού του και της μητέρας του ή των δύο γονιών του, κλπ.

 
Μην μπορώντας να ενταχθεί πλήρως στο οικογενειακό γίγνεσθαι παίζει με τις κούκλες του. Φτιάχνει ένα πρότυπο οικογένειας κομμένο και ραμμένα στα δικά του δεδομένα, καθώς αδυνατεί να κάνει την πραγματική του οικογένεια να λειτουργεί στα μέτρα του. Βλέπει πρώτα το αποτέλεσμα μιας πράξης και μετά αναζητεί –όπου μπορεί- τις αιτίες. Η δικαιοσύνη των γονιών του είναι όλο κανόνες και η δική του πραγματικότητα είναι συνέχεια της πραγματικότητας των γονιών του. Βλέπει τους γονείς του ως ζευγάρι, αλλά ουσιαστικά επικοινωνεί με τον καθένα ξεχωριστά. Ο τρόπος με τον οποίο συλλαμβάνει τη φύση της ζωή στο σπίτι προκαθορίζει τη δυνατότητά του να συλλαμβάνει τη δική του πραγματικότητα στο υπόλοιπο της ζωής του.

 

Αυτή την περίοδο αρχίζει να αναπτύσσει τη δυνατότητά του να κάνει διακρίσεις. Το παιδί παρουσιάζει κάποιους ιδιαίτερους συνδέσμους με κάποιο μέλος της οικογένειας. Αφύσικο και ασύνηθες είναι το αντίθετο, να αντιμετωπίζει δηλαδή εξίσου και τον πατέρα και τη μητέρα του. η ιδιαίτερη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο παιδί και σε έναν από τους δύο γονείς έχει ερμηνευθεί από την ψυχολογία. Ο Φρόιντ ονόμασε «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα» τη στενή σχέση που αναπτύσσει ένα αγόρι με τη μητέρα του και «Σύμπλεγμα της Ηλέκτρας» την ιδιαίτερη σχέση της κόρης με τον πατέρα. Ο Γιουνκ ερμήνευσε αυτές τις σχέσεις ως αρχέτυπα της ίδιας της ζωής. Τα ονόμασε δε, anima και animus.

 
Την περίοδο του Καρκίνου το παιδί αρχίζει να διαμορφώνει μια στενή σχέση με έναν από τους δύο γονείς. Μέσα από αυτές τις σχέσεις αργότερα θα καταλάβει το δικό του φύλο και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα πρότυπα που είχε. Το αγόρι συμπεριφέρεται στο σπίτι όπως ο μπαμπάς του και αναζητεί έξω από αυτό άτομα που μοιάζουν στη μητέρα του. το κορίτσι στο σπίτι συμπεριφέρεται όπως η μητέρα του και αναζητεί στον έξω κόσμο άτομα που να μοιάζουν στον πατέρα του. Μαζί με την εκδήλωση της προσκόλλησης του παιδιού στο γονιό του αντίθετου φύλου έρχεται στα αγόρια τάση θηλυπρέπειας και πανσεξουαλισμού (φυσιολογική σε αυτή την ηλικία). Στα κορίτσια η σχέση αυτή προάγει την αίσθηση της δικαιοσύνης, την πνευματικότητα και τη διακριτικότητα. Μερικά παιδιά βλέπουν στους γονείς τους τον ίδιο τους τον εαυτό και έχουν τάσεις ερμαφροδιτισμού.
Στο Ωροσκόπιο, ο πατέρας και η μητέρα συμβολίζονται με τον Ήλιο και τη Σελήνη αντίστοιχα.