Δίδυμοι(Αστρονομία και Μύθοι)

Δίδυμοι Αστρονομία

Σε απόσταση διπλάσια της απόστασης των άστρων η και β θα συναντήσουμε το ζωδιακό αστερισμό των Διδύμων. Οι Δίδυμοι είναι ο 3ος κατά σειρά ζωδιακός αστερισμός του ζωδιακού κύκλου. Ο αστερισμός αυτός περιλαμβάνει 25 άστρα και βρίσκεται συμμετρικά με τον Κύκνο ως προς τον Πολικό.

Τα δυο λαμπρότερα άστρα του είναι ο Κάστορας (το α Διδύμων) και ο Πολυδεύκης (το β Διδύμων). Τον Κάστορα ο Πτολεμαίος τον ονόμαζε « ο εν τη κεφαλή του ηγουμένου διδύμου».

Είναι μεταβλητό άστρο αιώνιας μεταβολής. Στην πραγματικότητα είναι ένα εξαπλό σύστημα μεταβλητών άστρων, που περιστρέφονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας τους με μια περίοδο 360 ετών.

zodia-zvdia-22

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει χάσει κάποιο μέρος από τη λαμπρότητά του και τώρα έχει μέγεθος 1,6. Αν και αναφέρεται ως το α των Διδύμων, είναι αμυδρότερο από τον Πολυδεύκη (το β των Διδύμων), που είναι λαμπρότερο άστρο με μέγεθος 1,2. Έτσι, αυτά τα δύο άστρα αποτελούν μια εξαίρεση στην κατάταξη των λαμπρότερων αστεριών.

Μυθολογία

Οι δίδυμοι Διόσκουροι, θεοί του φωτός, ήραν γιοι της Λήδας και του Δία (Διός Κούροι). Κατά μια άλλη εκδοχή ήταν παιδιά της Λήδας και του Τυνδάρεω, βασιλιά της Σπάρτης. Για αυτό λέγονται και Τυνδαρίδες. Ήταν αδέλφια της ωραίας Ελένης, της Τιμάνδρας, της Φιλονόης, της Πηνελόπης και της Κλυταιμνήστρας.

taro-zodia-76

Δίδυμοι Αστρονομία

Άλλη εκδοχή θέλει τον Κάστορα θνητό γιο του Τυνδάρεω, με επίκληση όμως του Δία, και τον Πολυδεύκη αθάνατο γιο του Δία. Οι Διόσκουροι ήταν ονομαστοί ήρωες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Κάστορας ήταν περίφημος καβαλάρης και δάσκαλος του Ηρακλή στην πολεμική τέχνη. Ο Πολυδεύκης ήταν ξακουστός πυγμάχος με πολλούς άθλους. Στα κατορθώματα των Διοσκούρων περιλαμβάνονται: η εκστρατεία τους στην Αθήνα (για να απελευθερώσουν την πεταχτούλα αδελφή τους, την ωραία Ελένη, που την είχε απαγάγει ο Θησέας και την είχε κρύψει στις Αφίδνες, κοντά στα σημερινά Κιούρκα), το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, η Αργοναυτική Εκστρατεία και η κατά τη διάρκειά της εξολόθρευση των πειρατών του Ελλησπόντου.

Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης θεωρούνταν προστάτες των ναυτικών, γιατί έσωσαν την Αργώ από τη βέβαιη συντριβή της στα βράχια της Θράκης. Στο κατόρθωμά τους αυτό τους βοήθησε ο Ορφέας, που με τη θεϊκή του ημέρωσε τα άγρια κύματα. Τότε, πάνω στα κεφάλια των Διοσκούρων φάνηκαν δύο άστρα και η τρικυμία κόπασε. Το περιστατικό αυτό το είδε ο θείος Γλαύκος και προφήτευσε πως στο εξής οι άνθρωποι θα αποκαλούν τους Διόσκουρους «Θεούς Σωτήρες» και θα τους λατρεύουν σαν προστάτες των ναυτικών και των πλοίων. Για αυτό και οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να βάζουν ομοιώματα των Διοσκούρων στην πρώρα των πλοίων τους, για να έχουν την προστασία τους.

chartomantia-087

Δίδυμοι Αστρονομία

Τα δύο αυτά φώτα που εμφανίστηκαν στα κεφάλια των Διοσκούρων οφείλονται στον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό και εμφανίζονται σχεδόν πάντα στα ιστία των πλοίων σε καιρό τρικυμίας. Οι αρχαίοι ονόμαζαν το φαινόμενο αυτό «Διόσκουρους» και το θεωρούσαν σημάδι βελτίωσης του καιρού. Αν εμφανιζόταν ένα μόνο φως, το ονόμαζαν «Φως της ωραίας Ελένης» και το θεωρούσαν κακό οιωνό. Τώρα πια τα αστεροειδή αυτά φώτα οι ναυτικοί μας τα ονομάζουν Τελώνια ή Φώτα της Αγίας Ελένης, μια και στη λαϊκή μας παράδοση η Αγία Ελένη, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αντικατέστησε την ωραία Ελένη, την αδελφή των Διοσκούρων.

Κατά το μύθο, σε συμπλοκή με τους πρωτεξαδέλφους του Αφαρείδες, Ίδα και Λυγκέα –γιους του Αφαρέα-, σκοτώθηκε ο θνητός Κάστορας, καθώς και οι Αφαρείδες. Ο θάνατος του Κάστορα συγκλόνισε τον αθάνατο Πολυδεύκη, που ζήτησε από τον πατέρα του Δία να πεθάνει και αυτός. Ο Δίας συγκινήθηκε από τη μεγάλη αδελφική αγάπη και τους έδωσε το προνόμιο να ζει μια ημέρα ο ένας και μια ο άλλος. Ακόμα, για να μαθευτεί η αδελφική αυτή αγάπη, τους έκανε αστερισμό στο ζώδιο των Διδύμων, για να τους βλέπουν οι άνθρωποι και να παραδειγματίζονται. Το ζώδιο λοιπόν των Διδύμων συμβολίζει τη μέχρι θανάτου αγάπη και φιλία.

 

Τα άστρα και οι μύθοι τους

Εισαγωγή στην Ουρανογραφία

Στράτος Θεοδοσίου – Μάνος Δανέζης

Επίκουροι Καθηγητές Παν/μίου Αθηνών

Διαβαστε τις αναλυτικες εβδομαδιαιες προβλεψεις για καθε ζωδιο

κριος ταυρος διδυμοι καρκινος λεων παρθενος ζυγος σκορπιος τοξοτης αιγοκερως υδροχοος ιχθεις

zodia-astra-tarot