Εγκυμοσύνη και θάλασσα

Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι συνυφασμένο με κολύμπι στις καταγάλανες θάλασσες, με παιχνίδι στις παραλίες και θαλάσσια σπορ, με καλοκαιρινές διακοπές και απομακρυσμένες παραλίες. Η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια, και σίγουρα η έγκυος μπορεί να απολαύσει τις καλοκαιρινές της διακοπές και τη θάλασσα, όμως με κάποια προσοχή. Σίγουρα δεν μπορεί να ακολουθήσει τα παιχνίδια στην παραλία και τα θαλάσσια σπόρ γιατί οι κραδασμοί και οι κούραση ή κάποια πτώση μπορούν να προκαλέσουν αποβολή.

Σίγουρα όμως το μπάνιο στη θάλασσα δεν απαγορεύεται σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Το αντίθετο μάλιστα, είναι γνωστό ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική, διότι το σώμα μας γυμνάζεται χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις, δεν κινδυνεύει η μέση μας και εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Επίσης η κολύμβηση προσφέρει στην «ενδιαφέρουσα» μείωση του σωματικού βάρους, περιορισμό των οιδημάτων και μικρότερη εμφάνιση οσφυαλγίας. Όσον αφορά στην κολύμβηση, πρέπει να γνωρίζει το είδος των ασκήσεων που εκτελούνται στο νερό, ώστε να είναι κατάλληλες για την ηλικία κύησης.
Στο α’ τρίμηνο της κύησης, εάν δεν υπάρχει μαιευτικό πρόβλημα, η “ενδιαφέρουσα” μπορεί να ασκεί όλους τους τύπους κολύμβησης που γνωρίζει. Στο β’ και γ’ τρίμηνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Ως γενική αρχή, η έγκυος στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγει να βρίσκεται σε απομονωμένα μέρη που είναι δύσκολη η άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Προς το τέλος της κύησης, είναι προτιμότερο να περιορίσει τις μετακινήσεις της στις απολύτως αναγκαίες, γιατί ο τοκετός μπορεί να αρχίσει ξαφνικά και να εξελιχθεί πολύ γρήγορα.

zodia-taro-45

Οι έγκυες όμως θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν παραλίες που δε φημίζονται για την καθαριότητά τους, που έχουν πάρα πολύ κόσμο ή που έχουν λύματα, γιατί η γυναίκα είναι περισσότερο ευάλωτη σε λοιμώξεις του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ίδια και το έμβρυο.

Τα βασικά προστατευτικά μέτρα που πρέπει να έχει υπόψη της η έγκυος είναι η λήψη ικανών ποσοτήτων υγρών, η μη έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Τα ρούχα της εγκύου πρέπει να είναι δροσερά, άνετα και ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ή λινά, κατά προτίμηση. Η έγκυος θα πρέπει να θυμάται συχνά να ανασηκώνει τα πόδια λίγο πιο ψηλά από το ύψος του σώματος και να μειώσει την κατανάλωση αλατιού για να περιοριστούν τα οιδήματα. Το αντιηλιακό κρίνεται απαραίτητο και η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα της μέλλουσας μητέρας είναι πιο ευαίσθητο στο κάψιμο και τις διχρωμίες από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, οι “ενδιαφέρουσες πρέπει να αλλάζουν μαγιό μετά το μπάνιο, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στην γεννητική περιοχή και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα. Τα γεύματα της εγκύου που περιμένει τον πελαργό θα πρέπει να είναι ελαφρά και μικρότερα σε ποσότητα, για να αποφύγει τη δυσπεψία.

Όμως ένα μπάνιο στη θάλασσα σε συνδυασμό με καλή διατροφή και έναν περίπατο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα με το σύντροφο σας δίπλα στη θάλασσα θα σας ανανεώσει και θα σας χαλαρώσει.

Καλές διακοπές λοιπόν, και φροντίστε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, γιατί είτε ο πελαργός αργεί είτε έρχεται οσονούπω, θα τις χρειαστείτε…!!!