Ο ύπνος του βρέφους κατά τον 1ο μήνα

Κατά μέσο όρο, ένα νεογέννητο κοιμάται 16-20 ώρες την ημέρα τις πρώτες εβδομάδες. Αυτή είναι και η κύρια δραστηριότητά του. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή το μωρό πρέπει να τελειοποιήσει την ωρίμανση του εγκεφάλου του και την ανάπτυξη του σώματος του. Μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου παράγεται η αυξητική ορμόνη.

Το μωρό σας δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεχωρίσει ακόμη τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας τις πρώτες εβδομάδας, οπότε ο ρυθμός του ύπνου του είναι τυχαίος. Δεν είναι παρά στο τέλος της 4ης εβδομάδας που το μωρό αρχίζει να «ρυθμίζεται» στον κύκλο των 24 ωρών.

Που πρέπει να κοιμάται το βρέφος ? Λόγω του ότι το βρέφος ξυπνά αρκετές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάθε δύο έως τέσσερις ώρες ξυπνά για σίτιση, το ευκολότερο είναι να το έχετε στο δωμάτιο σας τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, ακόμη και για να μπορείτε να το παρακολουθείτε. Αυτό αποτρέπει να πολλά πέρα-δώθε μέσα στο σπίτι και την επιπλέον κούραση, ιδιαίτερα εάν το μωρό θηλάζει. Για τους πρώτους 6 μήνες θα ήταν ασφαλέστερο εάν κοιμόταν δίπλα σας, στο υπνοδωμάτιο σας, σε κάποια καλαθούνα ή στην κούνια του. Πολύ σημαντικό είναι να μην καπνίζετε στον χώρο που βρίσκεται το βρέφος και ιδίως εκεί που κοιμάται.

zodia-zvdia-22

Όταν το μωρό βρεί το ρυθμό του, ο καθένας θα βρει το δωμάτιό του και την ιδιωτική του ζωή !

Φροντίστε το μωρό σας να μην κοιμάται κατά τους πρώτους μήνες ανάσκελα ή μπρούμυτα, αλλά πλάγια (εναλλάσσοντας τη θέση πότε δεξιά και πότε αριστερά) για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναρρόφησης. Στηρίξτε την πλατούλα του με κάποιο μαλακό μαξιλαράκι ή με ειδικό «τουβλάκι» και σκεπάστε το καλά, ενώ φροντίστε το κεφάλι του να παραμείνει ακάλυπτο.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνιστάται να το βάζετε να ξαπλώνει στο πλάι, χωρίς βαριές κουβέρτες και βαριά παπλώματα, αλλά προτιμάται ο υπνόσακος και το δωμάτιο να έχει σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 19-22oC.

Τέλος, μια προκαθορισμένη ώρα μπάνιου και ύπνου εξ’αρχής, σε βάθος χρόνου, θα βοηθήσει το μωρό σας να αντιληφθεί την διαφορά μέρας και νύχτας. Παράλληλα θα μπει το βρέφος σε πρόγραμμα έτσι ώστε να κοιμάται νωρίς το βράδυ, για να μπορείτε και εσείς με τη σειρά σας να ξεκουραστείτε, να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας αλλά και με το σύντροφο σας.

Το βρέφος έχει ανάγκη να κοιμηθεί : είναι σημαντικό να μην το ξυπνάτε για να το αλλάξετε πάνα ή να το ταΐσετε. Βεβαίως αυτό ισχύει όταν το βρέφος ξεπεράσει τα 6 κιλά οπότε και μπορεί να περάσει ολόκληρη τη νύχτα χωρίς τροφή.