Ξενοδοχεία σκύλων

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε το χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί το αγαπημένο μας ζώο? Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να μεταβούμε οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις με σκοπό να εξετάσουμε τις συνθήκες παραμονής του σε αυτόν. Θα πρέπει, γνωρίζοντας τους ανθρώπους που θα φροντίσουν το σκύλο μας, να μας εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ικανότητα τους και τη διάθεση τους απέναντι στον τετράποδο σύντροφό μας. Καλό θα είναι να έχουμε και τον σκύλο μας μαζί ώστε να πάρει μία πρώτη γεύση του χώρου (μυρωδιές, γνωριμία με τους ανθρώπους.). Επίσης, θετικό θα ήταν να προηγηθεί μία δοκιμαστική περίοδος παραμονής του σκύλου – έστω 2 ημερών – ώστε να προετοιμαστεί για τη μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή του.

 

Ο σκύλος θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, ιδιαίτερα κατά της ασθένειας που ονομάζεται ‘‘βήχας των εκτροφείων’’ (kennel cough). Θα πρέπει να σιγουρευτούμε για την ύπαρξη κτηνιατρικής υπηρεσίας στην συγκεκριμένη πανσιόν. Οι διαστάσεις των σπιτιών που φιλοξενούνται οι μικροί μας φίλοι δεν πρέπει να είναι μικρότερες απo 6 τ.μ. . Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μία ζώνη ημέρας και μία ζώνη νύχτας για να επιτρέπεται στο σκύλο να προστατεύεται από τη βροχή ή τον ήλιο. Οι χώροι στους οποίους τα σκυλιά είναι ελεύθερα να τρέχουν να μην είναι μόνο όμορφοι κήποι με γκαζόν, αλλά πραγματικοί χώροι άσκησης για τα ζώα.

Σκύλοι που είναι μικρότεροι των 4 μηνών και μεγαλύτεροι των 10 ετών, καλό είναι να μην αφήνονται σε πανσιόν. Και αυτό γιατί τα μεν κουταβακια κινδυνεύουν ακόμη από αρρώστιες, τα δε ηλικιωμένα δεν πρέπει να αλλάζουν περιβάλλον, γιατί μία ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις υπερβολικού άγχους με ανάλογες συνέπειες στην καρδιά τους. Επίσης, δεν συνιστάται να αφήνουμε το σκύλο μας για περιόδους άνω των τριών μηνών επειδή μπορεί να προκληθεί αλλαγή στον χαρακτήρα του.

zodia-taro-45

Όταν παραδίνουμε το σκύλο μας για τη διαμονή του, είναι καλύτερα να μην τον συνοδεύουμε μέχρι μέσα στο κλουβί και να μην τον αποχαιρετάμε φεύγοντας (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται την κάθε ψυχική μας κατάσταση ). Το καλύτερο είναι να παραδώσουμε τον σκύλο μας στον άνθρωπο που θα τον φροντίζει και να απομακρυνθούμε, φαινομενικά αδιάφοροι. Για τα σκυλιά που είναι συνηθισμένα να κοιμούνται στους καναπέδες ή στο κρεβάτι μας, καλό θα είναι να αφήνουμε μία κουβέρτα με τη μυρωδιά μας για να αισθάνονται άνετα.

Θα πρέπει επίσης να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους της πανσιόν για την τροφή που τρώει, καθώς δεν είναι σωστό να αλλάζει η διατροφή του κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουμε για οποιαδήποτε αγωγή φαρμάκων ακολουθεί ο σκύλος μας. Σημαντικό είναι να υπάρχει τρεχούμενο νερό στις εγκαταστάσεις.

Τέλος, επιλέγουμε μία πανσιόν μικρής χωρητικότητας για να είμαστε σίγουροι για τη φροντίδα που θα δεχτεί ο σκύλος μας, καθώς μία πανσιόν ικανή να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σκύλων δεν εγγυάται ότι θα υπάρχει διαρκής έλεγχος του σκύλου ή ότι θα του παρέχεται ικανοποιητική άσκηση.

 

Θοδωρής Σουλιμιώτης

training for happy dog owners