Λέων (Αστρονομία και μύθοι)

lewn-astronomy

Αν ξεκινήσουμε από το άστρο γ της Μεγάλης Άρκτου, τότε στην προέκταση της ευθείας δ-γ προς τα Νδ θα συναντήσουμε το ζωδιακό αστερισμό του Λέοντα.

Ο Λέοντας είναι ο 5ος αστερισμός του ζωδιακού κύκλου. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους ήταν ιερός, γιατί οι ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου συνέπιπταν με την είσοδο του Ήλιου στον αστερισμό αυτόν. Ο Ήλιος διέρχεται από το ζώδιο του Λέοντα τον Ιούλιο, για αυτόν τον λόγο το λιοντάρι θεωρείται το έμβλημα του καύσωνα. Ο ζωδιακός αστερισμός του Λέοντα αναφερόταν από τον Πτολεμαίο και βρίσκεται Δυτικά της Παρθένου και των Θηρευτικών Κυνών. Περιλαμβάνει 81 άστρα, από 1ο μέχρι 6ο μέγεθος. Το λαμπρότερο άστρο του, το α Λέοντα, οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν Καρδιά του Λέοντα. Ο Ίππαρχος το ονομάζει «μόνον ο εν τη καρδία», ενώ ο Πτολεμαίος, επειδή ήταν βασιλικό άστρο, το ονόμασε Βασιλίσκο (μετάφραση του οποίου είναι η ονομασία Ρηγούλος, που το δόθηκε από τον Κοπέρνικο). Πραγματικά, οι αρχαίοι Πέρσες θεωρούσαν το Βασιλίσκο ως τον αρχηγό των 4 βασιλικών άστρων, των 4 δηλαδή φυλάκων του ουρανού, που καθένα κυβερνούσε το ? της ουράνιας σφαίρας. Αυτά ήταν: ο Βασιλίσκος (α Λέοντα), ο Λαμπαδίας (α Ταύρου), ο Αντάρης (α Σκορπιού) και η Φομαλχώ (α Νότιου Ιχθύος). Έτσι , από τους αρχαϊκούς χρόνους ο Λέοντας ήταν έμβλημα δύναμης και μεγαλείου. Από το γεγονός αυτό οι αρχαίοι αστρολόγοι θεωρούσαν ότι όσοι γεννιούνται κάτω από την επίδρασή του έχουν εξασφαλισμένη δόξα και δύναμη.

 

Μυθολογία

zodia-taro-45

Το ζώδιο του Λέοντα συμβολίζει το λιοντάρι της Νεμέας, που γεννήθηκε από την ένωση της Χίμαιρας με τον Όρθρο, γιο του Τυφώνα και της Έχιδνας.

Το είχε αναθρέψει η θεά Ήρα και μετά το εξαπέλυσε στα δάση της Νεμέας, όπου προκαλούσε μεγάλες καταστροφές. Τελικά , το λιοντάρι αυτό το σκότωσε ο Ηρακλής στον 1ο του άθλο και το δέρμα του, τη λεοντή, τη φορούσε σαν ένδυμα άτρωτο, ενώ το κεφάλι του το έκανε περικεφαλαία. Ο ζωδιακός αστερισμός του Λέοντα θυμίζει και διαιωνίζει τον 1ο άθλο του ήρωά μας Ηρακλή.

 

 

Τα άστρα και οι μύθοι τους

Εισαγωγή στην Ουρανογραφία

Στράτος Θεοδοσίου – Μάνος Δανέζης

Επίκουροι Καθηγητές Παν/μίου Αθηνών