ονειρα: οι κατηγορίες και γιατί τα βλεπουμε

oneira-zwdia-5

Κοινοποίηση:

ονειρα: οι κατηγορίες και γιατί τα βλεπουμε

 

Ονειροπόληση

Η ονειροπόληση ταξινομείται σαν ένα επίπεδο συνείδησης ανάμεσα στον ύπνο και στον ξύπνιο. Έρευνες έχουν δείξει πως έχουμε την τάση να ονειρευόμαστε ξύπνιοι κατά μέσο όρο 70 -120 λεπτά την ημέρα. Συμβαίνει όσο είμαστε ξύπνιοι και αφήσουμε την φαντασία να μας συνεπάρει. Καθώς το μυαλό αρχίζει να ονειρεύεται και η συνειδητότητα μειώνεται, χάνουμε τον εαυτό μας σε φανταστικά σενάρια.

 

Ψεύτικο ξύπνημα

Σας έχει συμβεί ποτέ να ξυπνήσετε και να ξεκινήσετε την καθημερινότητα: να σηκωθείτε, να βουρτσίσετε τα δόντια ας, να φάτε πρωινό και να πάτε στη δουλειά, μόνο για να ξυπνήσετε «πάλι» και να συνειδητοποιήσετε πως βλέπατε όνειρο. Η αίσθηση αυτή ονομάζεται ψεύτικο ξύπνημα

 

Ευκρινή ονειρα

Τα ευκρινή ονειρα είναι όταν καταλαβαίνουμε πως ονειρευόμαστε. «Για μισό λεπτό. Είναι απλά ένα όνειρο:». Οι περισσότεροι ξυπνούν και τότε καταλαβαίνουν πως έβλεπαν ονειρο. Κάποιοι άλλοι, έχουν την ικανότητα να παραμένουν συνειδητοποιημένη κατά τη διάρκεια των ονειρων. Συμμετέχουν ενεργά στα ονειρα τους παίρνοντας αποφάσεις και επηρεάζοντας το αποτέλεσμα του ονειρου χωρις να ξυπνήσουν.

zodia-zvdia-22

 

Εφιάλτες

Ο εφιάλτης είναι ένα ενοχλητικο ονειρο που μας αναγκάζει να ξυπνάμε μέσα στο άγχος και το φόβο. Οι εφιάλτες ίσως είναι αντανάκλαση ενός πραγματικού τραύματος ή κατάστασης. Εφιάλτες μπορούμε να έχουμε επίσης επειδή αγνοήσαμε ή αρνηθήκαμε να αποδεχτούμε μία συγκεκριμένη κατάσταση. Έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν εφιάλτες τακτικά, έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων, βρίσκονται σε δύσκολη σχέση, ή είχαν κάποιον εθισμό στα ναρκωτικά. Οι εφιάλτες σηματοδοτούν τον φόβο που πρέπει να αναγνωρισθεί και να αντιμετωπιστεί. Είναι ένας τρόπος για να ξυπνήσει το υποσυνείδητο.

 

Επαναλαμβανόμενα ονειρα

Τα επαναλαμβανόμενα ονειρα, επαναλαμβάνονται με μία μικρή ποικιλία στην ιστορία κάθε φορά. Αυτά τα ονειρα μπορεί να είναι θετικά, αλλά συνήθως είναι εφιαλτικού περιεχομένου. Τα ονειρα επαναλαμβάνονται διότι η σύγκρουση που απεικονίζεται στο όνειρο είτε αγνοείται είτε παραμένει άλυτη. Μόλις βρείτε λύση στο πρόβλημα τα επαναλαμβανόμενα ονειρα σταματούν.

 

Προφητικά ονειρα

Τα προφητικά ονειρα, είναι αυτά που φαινομενικά προβλέπουν το μέλλον. Μία λογική θεωρία για να εξηγήσουμε το φαινόμενο αυτό είναι πως το μυαλό μας εκείνη τη στιγμή έχει την ικανότητα να συνδέσει τις πληροφορίες και τις παρατηρήσεις αυτά που έχουμε αγνοήσει ή δεν έχουμε λάβει στα σοβαρά. Με άλλα λόγια, το υποσυνείδητο γνωρίζει τι έρχεται πριν εμείς το κατανοήσουμε συνειδητά.

 

Σημαδιακά ονειρα

Τα σημαδιακά ονειρα μας βοηθούν να λύσουμε προβλήματα ή να πάρουμε αποφάσεις στη ζωή μας.

 

Επικά ονειρα

Τα επικά ονειρα (Μεγάλα ονειρα, κοσμικά ονειρα κλπ) είναι τόσο μεγάλα, τόσο μαγικά και τόσο ζωντανά που δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Οι λεπτομέρειες των ονειρων αυτών μένουν μαζί μας για χρόνια. Τα ονειρα αυτά είναι πανέμορφα και κατέχουν αρχέτυπα σύμβολα. Όταν ξυπνάμε από ένα τέτοιο ονειρο, νιώθουμε πως έχουμε ανακαλύψει κάτι απίστευτο για τον εαυτό μας ή για τον κόσμο. Είναι σαν να έχουμε μία εμπειρία που αλλάζει τη ζωή μας.

 

Προοδευτικά ονειρα

Προοδευτικα ονειρα βλέπουμε όταν υπάρχει μία συνέχεια στα ονειρα για μία περίοδο. Το ονειρο συνεχίζεται εκεί που είχε μείνει από το προηγούμενο βράδυ. Τέτοια ονειρα μας βοηθούν να λύσουμε προβλήματα ή μας βοηθούν να εξερευνήσουμε διαφορετικές επιλογές και ποικίλες προσεγγίσεις σε ένα πρόβλημα, κατάσταση ή σχέση.

 

Αμοιβαία ονειρα

Αμοιβαία ονειρα, συμβαίνουν όταν δύο άνθρωποι δουν το ίδιο ονειρο. Τα αμοιβαία ονειρα σημαίνουν πως δύο άνθρωποι προσπαθούν να πετύχουν τον ίδιο στόχο. Είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε την επικοινωνία και να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Τα αμοιβαία ονειρα είναι επίσης αυθόρμητα. Μπορεί να ανακαλύψουμε πως ένας φίλος, ο σύντροφός μας, ένας μακρινός συγγενής ή κάποιος άλλος είχε το ίδιο ονειρο με εμάς το ίδιο βράδυ. Δεν έχουν γίνει σημαντικές έρευνες για  αμοιβαία ονειρα, αλλά το σίγουρο είναι πως τα δύο αυτά άτομα μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό.