ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ

 

Αρκετοί από εμάς βρίσκουμε τώρα την ευκαιρία να μετακινηθούμε με το ποδήλατο, είτε επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές, είτε λόγω της κρίσης, είτε επειδή σκεφτόμαστε να γυμναστούμε λίγο παραπάνω.

Το ποδήλατο είναι ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς, μία ευχάριστη απασχόληση και ένα υγιεινό σπορ μαζί. Ένας σκύλος με όρεξη για μεγάλες βόλτες μπορεί να μας ακολουθήσει καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες του για άσκηση. Μια μέση ταχύτητα για να μας ακολουθεί ο σκύλος μας άνετα είναι περίπου τα 20χλμ.

Στην πόλη, αυτό το είδος άσκησης είναι αρκετά επικίνδυνο και ανθυγιεινό, λόγω της κίνησης και των καυσαερίων. Όμως και στην περίπτωση της εξοχής ή των πάρκων, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες, έτσι ώστε αυτή η ωραία περιπέτεια να μην καταλήγει σε ταλαιπωρία ούτε για εμάς, ούτε για τον τετράποδο φίλο μας.

zodia-taro-45

Βασική προϋπόθεση είναι ο σκύλος μας να είναι υπάκουος και να έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά. Νεαρά σκυλιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μην ασκούνται υπερβολικά, ακόμα και αν τους αρέσουν οι μεγάλες βόλτες περπατώντας με το λουρί. Ως την ηλικία των 16 μηνών περίπου, ο σκύλος θα πρέπει να συνηθίζει σταδιακά στη θέα του ποδηλάτου και να μαθαίνει να περπατάει χαλαρά δίπλα του. Στην αρχή θα πρέπει απλά να σπρώχνουμε το ποδήλατο και να περπατάμε μαζί του, έχοντάς τον πάντα στη δεξιά πλευρά. Όταν ο σκύλος περπατάει δίπλα στο ποδήλατο χωρίς πρόβλημα, τον επαινούμε και τον ενθαρρύνουμε. Συχνά πυκνά, δίνουμε και εντολές του τύπου ‘κάτσε’ ή ‘μείνε’.

Πριν ξεκινήσουμε την άσκηση με το ποδήλατο θα πρέπει να δίνουμε στο σκύλο μας την ευκαιρία να χαζέψει, να μυρίσει , να παρακολουθήσει τι συμβαίνει γύρω του, επειδή ο φυσικός τρόπος μετακίνησης του σκύλου είναι με συνεχείς εναλλαγές από βάδισμα, στάση , τροχασμός και καλπασμός. Σε καμία περίπτωση δεν το παρακάνουμε – η μεγάλη κούραση μπορεί να φέρει και άσχημα αποτελέσματα όπως προβλήματα στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα, τα οποία δεν φαίνονται αμέσως.

Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέχουμε είναι τα πέλματα του σκύλου που μπορεί να ερεθιστούν ή ακόμα και να ματώσουν. Σε δρόμους και μέρη που είναι ασφαλείς και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, – εφ’ όσον είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος είναι υπάκουος και θα μας ακολουθήσει – τον αφήνουμε ελεύθερο προσαρμόζοντας την ταχύτητα μας με τη δικιά του.

Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι

• να κάνουμε συχνές στάσεις και να ελέγχουμε αν ο σκύλος μας κουράστηκε,

•να αυξάνουμε σταδιακά την απόσταση και την ταχύτητα,

•να μην κάνουμε μεγάλες βόλτες με υψηλές θερμοκρασίες,

•ποτέ να μην τον δένουμε στο τιμόνι του ποδηλάτου αλλά να τον

κρατάμε πάντα από το χέρι ή με ειδικά στηρίγματα προσαρμοσμένα

στο ποδήλατο,

•να έχουμε πάντα μαζί μας νερό,

•τέλος, να μην έχουμε ταϊσει το σκύλο μας πριν από τη βόλτα.

 

Καλές βόλτες

Θοδωρής Σουλιμιώτης

training for happy dog owners