Προγεννητικός έλεγχος πριν από τη σύλληψη

Κοινοποίηση:

Ο προγεννητικός έλεγχος πριν τη σύλληψη είναι πολύ σημαντικός και τις περισσότερες φορές τα ζευγάρια τον παραμελούν και προχωρούν στην προσπάθεια, με αποτέλεσμα τόσο η έγκυος όσο και το έμβρυο να αντιμετωπίζουν προβλήματα και αρκετές φορές η εγκυμοσύνη να διακόπτεται.

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο πριν τη σύλληψη επιβάλλεται και από τους δύο, ενώ καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τις ακόλουθες εξετάσεις, αν ήδη δεν τις έχετε κάνει κατόπιν εντολής του γιατρού σας.

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε είναι οι ακόλουθες :

zodia-zvdia-22

-Γενική αίματος. Η γενική αίματος πιθανά να αποκαλύψει κάποια αναιμία της γυναίκας ή άλλη πάθηση του αίματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν τη σύλληψη.

-Εξέταση αίματος του Σακχάρου. Με αυτήν την εξέταση διαπιστώνεται αν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης ή προδιάθεση στην κύηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η σωστή αντιμετώπιση της νόσου πριν τη σύλληψη, διαφορετικά υπάρχουν πιθανότητες για συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, προεκλαμψία, κλπ.

-Ηλεκτροφόρηση της Αιμοσφαιρίνης

-Τest Δρεπανώσεως

Από τις δύο παραπάνω εξετάσεις διαπιστώνεται αν το ζευγάρι έχει το στίγμα της Β΄μεσογειακής αναιμίας ή το στίγμα της Δρεπανοκυτταρικής. Επίσης ελέγχεται η γυναίκα αν έχει ανοσία ή αν πάσχει από Ερυθρά ή αν έχει προσβληθεί από Τοξόπλασμα, Λιστέρια, χλαμύδια κλπ.

– εξέταση για Σύφιλη

-εξέταση για Ηπατίτιδα Β και C

-εξέταση για HIV

-καλλιέργια κολπικών υγρών, για την διαπίστωση μυκήτων, τριχομονάδων, μυκοπλάσματος, ουρεοπλάσματος, χλαμυδίων κ.α

-έλεγχος του θυρεοειδούς αδένος.

-test Παπανικολάου

-εξέταση για ομάδα αίματος και Rhesus. Σε Rh αρνητικές γυναίκες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.