O Πρώτος Οίκος

Ο πρώτος Οίκος συμβολίζει το «εγώ» του ανθρώπου, την προσωπικότητα και πώς αυτή εξωτερικεύεται. Η ακμή του πρώτου Οίκου λέγεται Ωροσκόπος και είναι μια πολύ σημαντική περιοχή του χάρτη, γιατί δείχνει τον τρόπο που θα εκφραστεί το άτομο. Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο ωροσκόπος παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης του ατόμου και τη δομή της προσωπικότητάς του. Οι πλανήτες που βρίσκονται στον πρώτο Οίκο –και ιδιαίτερα στον ωροσκόπο- χρωματίζουν, με τις ιδιότητές τους, τη συμπεριφορά του ατόμου και συντελούν καθοριστικά στη φυσική εμφάνιση του.

Στην παραδοσιακή αστρολογία ο Κριός, του οποίου οι ιδιότητες ταυτίζονται με τον πρώτο Οίκο, θεωρείται υπεύθυνος για τον εγωκεντρισμό και την ισχυρογνωμοσύνη των ατόμων, για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, για τις ψυχικές ικανότητες και την πρόωρη διάθεση ανεξαρτησίας από την οικογενεια.

Στα παιδιά προκαλεί την ικανότητα να τα βγάζουν πέρα μόνα τους και να αμφισβητούν το κατεστημένο, ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το τους από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής τους. Εάν, για παράδειγμα, τη στιγμή της γέννησης στο οικογενειακό περιβάλλον επικρατούν συνθήκες υπερπροστασίας για το νεογέννητο άτομο, τότε αυτό θα πιστεύει συνέχεια ότι το περιβάλλον του το καταπιέζει, γιατί θα το προστατεύουν περισσότερο του φυσιολογικού. Η προσωπικότητα του καθενός καθορίζεται από τους παράγοντες που υπάρχουν τη στιγμή της γέννησης. Η φύση του από το άμεσο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται τις πρώτες στιγμές που έρχεται στον κόσμο. Ο φυσιολογικός τοκετός ή η γέννηση στο σπίτι έχουν ως αποτέλεσμα μια ήρεμη προσωπικότητα, ενώ αρνητικά λειτουργούν ο δύσκολος τοκετός, η εγχείρηση ή οι οποιεσδήποτε επιπλοκές είναι δυνατόν να δημιουργηθούν στο νοσοκομείο. Ακόμη και ο τρόπος υποδοχής του μωρού από την οικογένεια και τους φίλους, ο τρόπος που το κρατάει η μητέρα του ή η νοσοκόμα, ο τυχόν χωρισμός του από τη μητέρα, διαμορφώνουν το χαρακτήρα του και προκαλούν συνθήκες που στο μελλον  θα επηρεάσουν τη ζωή του.

zodia-zvdia-22

Άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την προσωπικότητά του, κατά τη στιγμή της γέννησης, είναι οι πόνοι από το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, η περίοδος παραμονής στο νοσοκομείο, ακόμη και το όνομα που θα του δοθεί. Θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη η συνειδητοποίηση από κάποιο άτομο ότι μοιάζει πάρα πολύ με κάποιους άλλους ανθρώπους που τους συνέβησαν τα ίδια ακριβώς πράγματα την ίδια στιγμή.

Τα παιδιά στον πρώτο Οίκο, του Κριού, παίρνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τους πρώτους εφτά μήνες της ζωής τους.

Κατά τις πρώτες ενενήντα ημέρες, όταν ακόμη δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη αντίληψη του περιβάλλοντος, πρέπει με κάποιον τρόπο να διαπιστώνουν τις βασικές τους ανάγκες, να αισθάνονται για πρώτη φορά χαρά ή δυσφορία και να υιοθετούν ένα μοντέλο ζωής, το οποίο να τα ικανοποιεί στο καινούριο τους περιβάλλον. Αμέσως μετά αντιδρούν στα οπτικά ερεθίσματα και μαθαίνουν τον κόσμο με την αφή.

Εάν το παιδί αισθανθεί, σε αυτούς τους πρώτους μήνες, υποστήριξη και ασφάλεια, θα ακολουθήσει έναν τρόπο ζωής σύμφωνα με τον οποίο θα νιώθει ασφάλεια με τον περίγυρό του και δε θα έχει την ανάγκη να κλειστεί στον εαυτό του για να προστατευτεί.

Αντίθετα, το ίδιο το περιβάλλον, ακόμα και το ευρύτερο, θα αποτελεί κοινωνία –αγέλη που του εξασφαλίζει τη προστασία. Το ίδιο θα αισθάνεται και ως ενήλικας, ασφαλής και ήρεμος για τη ζωή του.

Εάν αντίθετα οι εμπειρίες από τη γέννηση και τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι τραυματικές, θα γίνει αντιδραστικός και δύσκολος με τον εαυτό του και τους άλλους.

Θα βλέπει παντού εχθρούς και κινδύνους και δε θα εμπιστεύεται καθόλου την κρίση του. σε αυτή την περίπτωση η αντίληψη που θα έχει για το περιβάλλον του θα είναι εσφαλμένη, γιατί θα πιστεύει ότι απειλείται από τα άτομα που ο περιβάλλουν, με αποτέλεσμα να «κλείνεται» στον εαυτό του και να διεκδικεί την καταξίωσή του στην κοινωνία με έναν τρόπο επιθετικό.