Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Κοινοποίηση:

Ποιες είναι οι γυναίκες που στον ιδιωτικό κυρίως τομέα δεν έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ? Δυστυχώς ελάχιστες…

Και όταν μιλάμε για «θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης» δεν θεωρούμε κάποιον συνάδελφο, που μπορούμε άνετα να τον βάλουμε στη «θέση» του, αλλά κατά κύριο λόγο για κάποιο διοικητικά ανώτερο στέλεχος ή προϊστάμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί άνθρωποι με τέτοια δύναμη θεωρούν πως μπορούν να εκβιάζουν ψυχικά τον αποδέκτη, όταν ο τελευταίος εμφανίζεται αρνητικός σε οποιεσδήποτε προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Οφείλω βέβαια να ξεκαθαρίσω ότι σεξουαλική παρενόχληση δεν χαρακτηρίζεται ένα κομπλιμέντο ή ένα φλερτ από το αντίθετο φύλο, αλλά κάποιος που δέχεται φραστική ή σωματική επίθεση σεξουαλικού χαρακτήρα, κατ’εξακολούθηση, και παρά τη θέληση του.

Ο ψυχολογικός εκβιασμός ανωτέρου προς υπάλληλο έγκειται βέβαια στην απώλεια της εργασίας του τελευταίου, και όλοι γνωρίζουμε βέβαια πόσο δύσκολο είναι στις ημέρες μας η εύρεση νέας εργασίας.

zodia-zvdia-22

Συνήθως το θύμα μιας τέτοιας κατάστασης αισθάνεται ταπεινωμένο, εξευτελισμένο και άδικα βεβαίως ντροπή και ενοχή. Συχνά το θύμα ρίχνει το φταίξιμο επάνω του, μειώνεται η συγκέντρωση στην εργασία και κατ’επέκταση και η απόδοση του, ενώ μειώνεται παράλληλα η αυτοπεποίθηση του σαν προσωπικότητα και αυξάνεται ο φόβος. Φόβος ως προς τι τον περιμένει κάθε μέρα σε επικείμενη συνάντηση με το θύτη, φόβος και άγχος για την πιθανή απώλεια εργασίας.

Και ενώ στην Ευρωπαική Ένωση η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται πλέον αδίκημα, στην Ελλάδα έχουμε μείνει «πίσω». Βέβαια δεν επιτρέπεται η ηχογράφηση γιατί θεωρείται προστασία προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει να έχεις μάρτυρα ότι ο θύτης σε έχει «στριμώξει»… Πλάκα μας κάνουν ?

Αυτό που μπορώ να προτείνω είναι πως εάν έχετε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας σας, να απευθυνθείτε στο θύτη με όση ηρεμία και αυτοσυγκράτηση σας έχει απομείνει και με ευγένεια να εξηγήσετε πως τα λόγια και οι πράξεις του σας ενοχλούν και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Φαντάζομαι βέβαια πως με έμμεσο τρόπο θα έχει γίνει τέτοια κουβέντα, όμως πάντα μια αυστηρή και ξεκάθαρη συζήτηση είναι άλλο πράγμα. Γενικά κρατηθείτε σε απόσταση και φροντίστε πάντα η συναντήσεις σας να είναι με άλλους συναδέλφους. Και αν κάθε λίγο και λιγάκι σας φωνάζει στο γραφείο με διάφορες προφάσεις, να κάθεστε όσο πιο κοντά γίνεται στην πόρτα, σε απόσταση από το γραφείο του και μην διστάζετε, εάν φέρει ξανά την κουβέντα στη γνωστή συζήτηση, να σηκωθείτε και να βγείτε από το γραφείο. Αν πάλι η συμπεριφορά δεν αλλάξει, τότε αυτό εξαρτάται από εσάς… Μην φοβάστε όμως… ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός.