Βρέφος 2 μηνών : τα μικρά προβλήματα

Το μωρό σας έχει πιθανώς κολικούς. Είναι οδυνηρό αλλά φυσιολογικό. Το μωρό σας σπρώχνει με τα ποδαράκια του και κλαίει σπαραχτικά. Δεν μπορείς τίποτα να κάνεις, εκτός από το να είσαι σε επαγρύπνηση. Αυτοί οι κολικοί δεν διαρκούν. Αυτή η κατάσταση συνήθως εξαφανίζεται στο τέλος του τρίτου μήνα. Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για την αιτιολογία των κολικών αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα. Πιθανές αιτίες είναι η μη ομαλή κινητικότητα του εντέρου ,το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη αλλά και η έκθεση του βρέφους στον καπνό του τσιγάρου. Ενώ μπορεί να οφείλεται ακόμη και στο γάλα που πίνει το βρέφος, αν είναι ξένο ή το μητρικό και πως τρέφεται η μητέρα κατά το θηλασμό.

Συγκεκριμένες θεραπείες δεν υπάρχουν, σίγουρα όμως ένα απαλό μασάζ στην κοιλιακή χώρα με απαλές κυκλικές κινήσεις στην κοιλίτσα του βρέφους, ένα ζεστό πανί στην κοιλιά του και σίγουρα η αγκαλιά σας, θα το παρηγορήσουν και θα απαλύνουν τον πόνο του.

Για να αποφύγετε το κόκκινο και ερεθισμένο πωπουδάκι και τα γεννητικά όργανα, αλλάξτε το συχνά, πλύντε το με χλιαρό νερό και χρησιμοποιείστε το ειδικό σαπουνάκι για τα βρέφη μόνο όταν έχει όταν έχει «ενεργηθεί» και βεβαίως σε κάθε σχεδόν αλλαγή χρησιμοποιείστε τις ειδικές κρέμες για τα συγκάματα ή και σπιτική αλοιφή. Παρατηρείστε μήπως δημιουργείτε ερεθισμός και από την πάνα του, οπότε φροντίστε να την αντικαταστήσετε άμεσα.

zodia-taro-45

Επίσης το βρέφος σας μπορεί να αναπτύξει ακμή ή έκζεμα που εμφανίζονται συχνά στα μάγουλα, τα χέρια, τους αστραγάλους, τους καρπούς και τους αγκώνες. Ειδικές κρέμες κατόπιν επίσκεψης στον παιδίατρο θα μειώσουν τον κνησμό και τον ερεθισμό.

Μερικές φορές τα βρέφη κλαίνε χωρίς προφανή λόγο. Στο τέλος της ημέρας, συνήθως έχουν εκνευρισμό και το κλάμα τα βοηθά να ανακουφιστούν από τις πιέσεις της ημέρας. Να θυμάστε ότι το κλάμα είναι κατά κύριο λόγο το μόνο μέσο επικοινωνίας. Παραμείνετε ήρεμοι, ταΐστε το, αλλάξτε το, αγκαλιάστε το μωρό σας και χαμηλώστε το φώς.