Η διατροφή του βρέφους τον 1ο μήνα

Το μωρό τον 1ο μήνα τρέφεται αποκλειστικά με γάλα που έχει θηλάσει από τη μητέρα ή το μπουκάλι του.

Μετά τον ύπνο, το τάισμα είναι η δεύτερη προτιμώμενη δραστηριότητα του μωρού σας. Το πρώτο μήνα, το μωρό έχει ανάγκη να τρώει συχνά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος ταΐσματος ιδίως τον πρώτο καιρό. Συνήθως όταν το βρέφος σιτίζεται με ξένο γάλα τρώνε κάθε 4 ώρες περίπου, ενώ όταν θηλάζουν κάθε 2 – 3 ώρες διότι το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο ….γνωρίστε το παιδί σας, ακούστε τις ανάγκες του και ακολουθήστε το ρυθμό του. Για το θηλασμό του βρέφους θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Σε κάθε περίπτωση μετά από κάθε τάϊσμα, για να μπορέσει το μωρό να χωνέψει, θα πρέπει να του αφήσετε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα περίπου 2 ώρες ανάμεσα σε κάθε τάϊσμα. Μετά το τέλος του κάθε γεύματος θα πρέπει να σηκώνετε όρθιο το μωρό κρατώντας το στον ώμο σας έως ότου ρευτεί, ενώ αν δεν ακουστεί ο «χαρακτηριστικός ήχος» θα πρέπει να το κρατήσετε όρθιο 10 λεπτά περίπου πριν το βάλετε να ξαπλώσει ξανά. Είναι σημαντικός αυτός ο χρόνος για την πέψη του για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε εμετός ή αναρρόφηση κατά την ώρα του ύπνου του.

zodia-zvdia-22

Πρέπει να γνωρίζετε ότι : μερικά βρέφη μετά το τέλος του γεύματος τους κάνουν ένα μικρό ρέψιμο ενώ άλλα όχι. Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα του αέρα που έχει καταπιεί κατά την διάρκεια της σίτισης.

Όπως το μπάνιο, έτσι και το φαγητό είναι μια ιδιαίτερη στιγμή να μοιραστείτε με το μωρό σας την ηρεμία και τα χάδια. Διαθέστε χρόνο για εσάς αλλά και για το βρέφος κατά την διάρκεια του ταΐσματος, ακόμη και αν πολλές φορές δεν είναι τόσο εύκολο, για να δώσετε το χρόνο και στο βρέφος να ηρεμήσει στην αγκαλιά σας και να επωφεληθεί.