Τα δύσκολα σημεία του θηλασμού

Το να ξεκινήσετε σωστά είναι ζωτικής σημασίας για έναν επιτυχημένο μητρικό θηλασμό. Η προσπάθεια είναι μεγάλη τουλάχιστον στην αρχή με αρκετά δύσκολα σημεία.

«Το μωρό μου κλαίει πολύ» η παραγωγή μητρικού γάλακτος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί….η υπομονή είναι το must ! Βάλτε το μωρό συχνά στο στήθος και πίνετε αρκετά υγρά.

«Δεν έχω πολύ γάλα». Το σώμα προσαρμόζεται στην ζήτηση του βρέφους. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι σωστά τοποθετημένο κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή πως το στήθος σας δεν είναι «φραγμένο» και έχει ροή. Κάντε ένα χλιαρό ντούς πριν το θηλασμό, κάνοντας απαλό μασάζ στο στήθος με λίγη σαπουνάδα, ξεκινώντας από την περιοχή της μασχάλης έως τη θηλή. Αυτή η διαδικασία θα μαλακώσει το στήθος σας και θα αυξήσει την προσφορά γάλακτος !

zodia-zvdia-22

«Έχω σκισίματα». Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τοποθετεί σωστά το στήθος σας στο στόμα του. Εάν το κάνει, αλλάξτε θέση και γιατί όχι, να γυρίσετε στο πλάι. Εάν ακόμη υποφέρετε, βάλτε στη θηλή σας ειδική αλοιφή που επιτρέπει το θηλασμό. Σε περίπτωση που το στήθος σας ματώνει, μην αφήνετε το βρέφος να θηλάζει. Δώστε του γάλα από το άλλο στήθος μέχρι να θρέψει η πληγή, τοποθετώντας πάντα την ειδική κρέμα που επιτρέπει το θηλασμό και σκληραίνει τη θηλή. Από το στήθος που δεν θηλάζετε, θα χρειαστεί να κάνετε μασάζ μέσα στο ντους, με τον ίδιο τρόπο που προανέφερα και να βγάζετε το γάλα με θήλαστρο για να μην φράξουν οι γαλακτοφόροι πόροι και κάνετε μαστίτιδα.

Γενικά μην αφήνετε, τουλάχιστον στην αρχή που η θηλή σας είναι ακόμη μαλακή, το βρέφος να πιπιλίζει το στήθος σας γιατί το σάλιο τη μαλακώνει ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να «ανοίγει».

«Έχω συσσωρεύσεις γάλακτος» στο στήθος και σχηματίζονται μικρά «γρουμπούλια». Το μωρό έχει θηλάσει λίγο και οι διάφοροι γαλακτοφόροι πόροι είναι φραγμένοι. Το στήθος σας έχει αρχίσει να πονάει, είναι σκληρό και στο σημείο αυτό είναι ζεστό και ροδαλό. Προσοχή ! έχετε κάνει μαστίτιδα ! Αυτό μπορεί να σας ανεβάσει πυρετό. Όταν ο πυρετός ξεπεράσει το 37,8 τότε θα πρέπει να σταματήσετε το θηλασμό και να πάρετε οπωσδήποτε αντιβίωση, κατόπιν βέβαια συμβουλής του γυναικολόγου σας. Πριν φτάσετε όμως σε αυτό το σημείο, και για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, κάντε ένα ζεστό ντούς κάνοντας μασάζ με τον αφρό, με τον τρόπο που σας υπέδειξα νωρίτερα. Ξεβγαλθείτε καλά, και βγαίνοντας από το μπάνιο συνεχίστε το μασάζ με παιδικό λάδι. Έπειτα βγάλτε το γάλα με τη βοήθεια του μωρού σας, βάζοντας το να θηλάσει, αν δεν έχετε ανεβάσει πυρετό. Διαφορετικά βγάλτε το γάλα με τη βοήθεια του θήλαστρου. Η διαδικασία είναι σίγουρα κουραστική και ίσως επώδυνη, όμως το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Παρ’όλες τις δυσκολίες όμως, μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια σας !

Ο θηλασμός είναι…αγάπη ! και μόνον αυτή εισπράττει το μωρό σας…!