Ξεκινήστε το θηλασμό !

Εάν έχετε αποφασίσει να θηλάσετε, ενημερωθείτε κατ’αρχήν από ειδικούς, που είναι υπέρ του μητρικού θηλασμού και μην διστάζετε να πάρετε συμβουλές από τη μαία κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο μαιευτήριο.

Η γαλουχία

Μετά τον τοκετό, η «παραγωγή» του μητρικού γάλακτος είναι μόνιμη και προσαρμόζεται στη ζήτηση του βρέφους. Δύο ορμόνες ρυθμίζουν τη γαλουχία : η προλακτίνη είναι υπεύθυνη για την «κατασκευή» του γάλακτος και η ωκυτοκίνη που ενεργοποιεί το αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος κατά τη στιγμή της έναρξης του θηλασμού.

zodia-taro-45

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν και το σώμα τους θα προσαρμοστεί στη ζήτηση του βρέφους. Μικρά, μεγάλα, σχήμα αχλάδι…όλα τα στήθη μπορούν να ταΐσουν το μωρό.

Το γάλα «κατεβαίνει» ανάμεσα στη δεύτερη και τέταρτη ημέρα που ακολουθεί μετά τον τοκετό. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι το μωρό σας θα πεινάσει κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών. Αντιθέτως, το καλύτερο είναι να βάλετε το μωρό σας στο στήθος απ’ευθείας μετά τη γέννηση, όσο βρίσκεστε ακόμα εντός της αίθουσας τοκετού, εάν βέβαια έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς επισκληρίδιο. Όταν η ροή γάλακτος ενεργοποιηθεί, το στήθος σας θα γίνει βαρύ, σκληρό και ευαίσθητο.

Τοποθετώντας το βρέφος στο στήθος για θηλασμό, το μωρό αναπτύσσει αυτομάτως το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος και του επιτρέπει να τραφεί από το πρωτόγαλα. Το πρώτο «υγρό», το οποίο είναι πιο κιτρινωπό στην απόχρωση, πιο παχύρευστο και βγαίνει σε μικρές ποσότητες. Βάλτε το μωρό στο στήθος όσο το δυνατόν συχνότερα. Αυτά τα πρώτα ταΐσματα είναι σημαντικά για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου μητρικού θηλασμού.

Η πρακτική του θηλασμού είναι απλή, και με γενικές συμβουλές και κυρίως δική σας θέληση και προσπάθεια θα προχωρήσετε σε θηλασμό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.