Μεικτή διατροφή & Απογαλακτισμός

Μεικτή διατροφή

Από τη στιγμή που ο μητρικός θηλασμός συμπληρώνεται από το μπιμπερό, θα είναι πιο εύκολο ο μπαμπάς να πάρει τη θέση σου. Το βιομηχανικό γάλα «ξένο» μπορεί να είναι ένα καλό συμπλήρωμα του μητρικού θηλασμού, εάν είναι μια επιλογή.

Η μεικτή διατροφή επιτρέπει να περάσετε ομαλά από το μητρικό θηλασμό στον απογαλακτισμό.

zodia-zvdia-22

Απογαλακτισμός

Αν και συνιστάται να θηλάζουν τα βρέφη μέχρι τουλάχιστον 6 μήνες, η πραγματικότητα είναι ότι η επιστροφή της μητέρας στην εργασία συχνά σημαίνει και το τέλος του θηλασμού και την ευαίσθητη φάση του αποχωρισμού.

Ο απογαλακτισμός, είτε τον βιώσετε ως απελευθέρωση είτε ως στεναχώρια, συχνά είναι μια δύσκολη πορεία για να ξεπεραστεί. Τα βήματα για έναν επιτυχημένο απογαλακτισμό είναι τα εξής :

– Ξεκινήστε τη διαδικασία του απογαλακτισμού, ένα μήνα τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας σας (επιστροφή στην εργασία σας….). Έτσι θα μπορέσετε να προχωρήσετε ομαλά.

– Αντικαταστήστε κατ’αρχήν ένα γεύμα με μπουκάλι, το οποίο θα περιέχει όμως το δικό σας γάλα, έπειτα από λίγες ημέρες δώστε σε αυτό το γεύμα το «ξένο» γάλα. Σταδιακά αυξήστε τη συχνότητα χρήσης ταΐσματος με το μπιμπερό. Θα παρατηρήσετε ότι το γάλα σας θα μειωθεί αισθητά.

– Κρατήστε για το τέλος το βραδινό θηλασμό, ο θηλασμός και η βραδινή αγκαλιά θα κάνει καλό και στους δυό σας.

– Εκπαιδεύστε το μωρό σας να τρέφεται και από ένα δεύτερο άτομο. Ο μπαμπάς σε αυτή τη φάση θα βρεί περίοπτη θέση !

– Πρέπει να είστε υπομονετική.

Σε περίπτωση που το γάλα δεν μειώνεται, τότε θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το γυναικολόγο σας για να σας παραπέμψει πιθανότατα σε φαρμακευτική αγωγή, όπου πλέον θα πρέπει να κόψετε εντελώς το θηλασμό.

Κάποια βρέφη αρνούνται σε πρώτη φάση να «πιάσουν» το μπουκάλι που τους δίνεται από τη μητέρα τους ή όταν εκείνη βρίσκεται παρούσα.