Ο Ωροσκόπος στον Τοξότη

Αν έχει κανείς Ωροσκόπο στον Τοξότη, συναντά έναν πλούτο ευκαιριών σε όλους τους τομείς της ζωής. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ζήσει μέσα σε αφθονία. Ενώ δεν εμβαθύνει σε κανένα τομέα, το εύρος και τα όρια του προφητικού του οράματος προσφέρουν μια έμφυτη αίσθηση σοφίας. Προτιμά να γνωρίζει τη «συνολική μορφή» κάθε δοσμένης κατάστασης παρά να ασχολείται με τις λεπτομέρειές της. Η αυθόρμητη, αισιόδοξη στάση του, αποτελεί αληθινή χαρά για τους γύρω του. Και το χάρισμα της αυθόρμητης επικοινωνίας που διαθέτει μπορεί να λύσει τις χιλιάδες έγνοιες που σκοτίζουν τον κατώτερο νου, μέσα σε λίγες λέξεις. Είναι αριστοτέχνης στο να αντιλαμβάνεται ένα θέμα και να ανακαλύπτει μεθοδικούς τρόπους αυτοέκφρασης.

Όταν, όμως, βρίσκεται έξω από το κέντρο του και ταυτίζεται με το απρόσωπο κάρμα, σπαταλά όλες του τις δυνάμεις. Η επιθυμία του για όλα αυτά που άφθονους στη ζωή τον μεταβάλλει σε θύμα της υπερβολής. Ο χρόνος που διαρκεί η προσήλωσή του είναι σύντομος και μολονότι έχει πολλά ενδιαφέροντα, αλλάζουν πριν προλάβει να γευτεί την εκπλήρωσή τους. Σαν το φύσημα της φωτιάς στο δάσος, φαίνεται να ορμάει σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, ενώ ο ενθουσιασμός του εξανεμίζεται εύκολα καθώς η μία ματαίωση μετά την άλλη θαμπώνει το χάρισμα της ενόρασής του.

Ο αριθμός των ευκαιριών που υπάρχουν στο απρόσωπο κάρμα είναι τόσο μεγάλος που κανείς δε θα μπορούσε ποτέ να περιμένει να αντιληφθεί έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτές. Αν το άτομο επιτρέπει στον εαυτό του να επηρεάζεται από τα στιγμιαία θέλγητρά του απρόσωπου κάρμα, στο τέλος συντρίβεται. Πρώτα, η αντίληψη που έχει για τον εαυτό του ξεπερνά κάθε μέτρο. Έπειτα, λόγω της ταύτισής του με δυνατότητες που δεν είναι δικές του, η ελπίδα του να καταφέρει οτιδήποτε, στηρίζεται λαθεμένα σε εξωτερικές δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει.

zodia-zvdia-22

Το πρόβλημα του ελέγχου είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τον ωροσκόπο στον Τοξότη. Αν δε σκαλίζει τα πράγματα είναι δύσκολο να δημιουργήσει στηρίγματα που θα προσφέρουν στη ζωή του ένα σταθερό αγκυροβόλιο. Έτσι, η αξία και το νόημα της ζωής χάνονται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο βρίσκονται. Μπορεί να γίνει «πολυτεχνίτης», χωρίς ποτέ να αντιληφθεί πραγματικά την εκπλήρωσή που θα μπορούσε να γνωρίσει σε οποιοδήποτε ενδιαφέρον του. Υπάρχει τέτοιος φόβος μήπως δεν επωφεληθεί από κάτι, ώστε να μην αναλαμβάνει ακόμη και πράγματα που έχουν σημασία για την ύπαρξη του φοβούμενος μήπως δεν προλάβει καινούριες και ελκυστικές ευκαιρίες που ίσως βρεθούν στο δρόμο του μελλοντικά.

Ο Τοξότης, από όλα τα σημεία του ζωδιακού, είναι ο πλέον επιδεκτικός στην εντύπωση των εξωτερικών επιδράσεων από όλα τα σύμβολα του ζωδιακού. Ένα γάμος ή άλλες περιοριστικές εμπειρίες είναι δύσκολο να κρατήσουν. Όσο περισσότερο αντικρύζει τον εξωτερικό κόσμο τόσο περισσότερο αεικίνητος γίνεται. Η τρομακτική του δίψα για ζωή και εμπειρία αρχίζει στο τέλος να τον κατακτά.

Είναι άνθρωπος της υπερβολής, μόνο που ποτέ δεν τελειώνει κάτι που αρχίζει. Ξεκινάει διάφορα σχέδια, κάνει και σκέφτεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι να καλύπτει στα γρήγορα μια μεγάλη σφαίρα θεμάτων, όμως το όραμα του στοχεύει τόσο μακριά που σπάνια διακρίνει το κέντρο της δικής του ύπαρξης. Όταν τίποτα δεν πάει καλά, αναζητά καινούρια πράγματα, ανθρώπους και εμπειρίες που να εκπληρώνουν την υπόσχεση της ελπίδας που αναζητά. Όσο επαναλαμβάνεται αυτό, τόσο περισσότερο μεταβάλλεται η ζωή του σε ανεξάντλητη δράση με μικρές προοπτικές εξέλιξης. Διακρίνεται από μεγάλη δραστηριότητα αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μία άσκοπη τρέλα που δεν του επιτρέπει να είναι ποτέ ο εαυτός του. Καθώς ταυτίζεται με υπέρμετρες πράξεις του απρόσωπου κάρμα, ασκεί όλο και περισσότερο κριτική σε ό,τι δεν τον βολεύει. Επιπλέον, στερείται κριτικής ικανότητας, επειδή είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και άφθονη απρόσωπη σκέψη.

Η ταύτισή του με το απρόσωπο κάρμα τον ωθεί με πάθος στην αρένα της ζωής, στερώντας του τη δυνατότητα να κρατηθεί μακριά από εμπειρίες που μπορεί να είναι επιζήμιες. Ο κόσμος φαίνεται να εκτυλίσσεται ουσιαστικά μέσα του, αντί να λειτουργεί εκείνος μέσα σε αυτόν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι η δυσφορία και απογοήτευση που αισθάνεται λόγω της γρήγορης αλλαγής του απρόσωπου κάρμα αφού ποτέ δεν τον αφήνει να συγκεντρωθεί απόλυτα σε κάτι το οποίο ίσως τον ανταμείψει. Η μεγάλη έλξη που ασκούν πάνω του διασκεδάσεις κάθε είδους τον κρατούν δονούμενο σε ένα τόσο γρήγορο ρυθμό, ώστε να μην παρατηρεί πόσες πτυχές της ζωής παραβλέπει. Φαίνεται να συνεχίζει περασμένες καταστάσεις αντί να σταματά για να εξετάσει το νόημά τους. Μεταχειρίζεται κάπως απότομα τους ανθρώπους, δίχως να εκτιμά πραγματικά αυτό που κάνουν για εκείνον. Απογοητεύεται επανειλημμένα, καθώς συνεχίζει τη μεταβλητή, ενθουσιώδη του στάση αναζητώντας αυτό που δεν έζησε ακόμη. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς πως κάθε καινούρια εμπειρία δεν εγκυμονεί περισσότερη ολοκλήρωση από την προηγούμενη. Γιατί δεν είναι οι εμπειρίες αυτές που θα προσφέρουν στο άτομο εκείνο που ζητάει, αλλά μία στάση περισσότερο ρεαλιστική η οποία πηγάζει από ένα συγκεκριμένο κέντρο στη συνείδηση. Είναι εύκολο να φανατιστεί κανείς δίχως καν να το αντιληφθεί και να αναζητήσει ένα πλήθος απόψεων μειώνοντας τη σημασία καθεμίας χωριστά. Αυτό συνεπάγεται την ανικανότητα του να τις αιτιολογήσει. Ο κόσμος του απρόσωπου κάρμα έχει εξηγήσεις για τα πάντα. Παρουσιάζει φαινομενικά μια πληθώρα αληθειών, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει το κέντρο της αλήθειας.

Ο ωροσκόπος στον Τοξότη οδηγεί στην αναζήτηση της αλήθειας. Όσο περισσότερο όμως ψάχνει το άτομο στο εξωτερικό τόσο περισσότερο έρχεται αντιμέτωπος με τις αυταπάτες τις αλήθειας που γεννούν οι πεποιθήσεις των άλλων. Έτσι, ανακαλύπτει πως όσα περισσότερα γνωρίζει, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η σύγχυσή του.

Το άτομο με Τοξότη ωροσκόπο έχει μία μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια. Όταν ζει έξω από τον εαυτό του, έχει την πίστη πως οι διάφοροι τόποι επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του και σπάνια βλέπει πως όλα αυτά βρίσκονται μέσα του. Η διαφορετική υφή και κραδασμιακή ποιότητα διαφορετικών τόπων παρουσιάζουν αντιθέσεις στο φυσικό τους τοπίο. Αν πιστεύει ότι το περιβάλλον επηρεάζει έντονα την αντίληψή του για τη ζωή, χάνει την ουσία. Το περιβάλλον υπάρχει για να το εκτιμά κανείς. Παρέχει ένα χώρο για να εκφράσει τα συναισθήματα , τα πράγματα που έχει κατανοήσει και την ικανότητά του για δημιουργία, αλλά δεν χρειάζεται να ταυτίζεται μαζί του. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος βλέποντας πόσο διαφορετικά δέχονται δύο άνθρωποι τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες, επειδή ο καθένας τις κατανοεί με τον δικό του τρόπο.

Καθώς ταυτίζεται με το απρόσωπο κάρμα μπορεί να φτάσει στην εξιδανίκευση μιας φιλοσοφίας (ή τρόπου σκέψης) που ίσως στο τέλος μονοπωλήσει όλο του το ενδιαφέρον. Από τη στιγμή που στο απρόσωπο κάρμα δονούνται περισσότερες σκέψεις από αυτές που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε έναν άνθρωπο μπορεί εύκολα να πιστέψει στην ορθότητα μις φιλοσοφίας απλά και μόνο εξαιτίας της δύναμης της σκέψης που εκφράζει. Αυτό εκδηλώνεται με την υπέρμετρη αφοσίωση σε κοινωνικά ή πνευματικά κινήματα που επιβεβαιώνουν την ταύτισή του με κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο.

Υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με τη θέση του στον κόσμο, γιατί όλο και πιο δύσκολα αποδέχεται την προσωπική του «μικρότητα». Για ένα τέτοιο άτομο είναι πολύ πιο εύκολο να ευθυγραμμίζεται με θρησκευτικά, πνευματικά ή φιλοσοφικά κινήματα, επειδή το πεδίο δράσης και το μέγεθός τους τον βοηθούν να αισθάνεται πιο ικανό στην αντιμετώπιση της ζωής. Όμως, αυτό το είδος ταύτισης είναι μια πλαστή αλήθεια  και μπορεί να το οδηγήσει να εμπιστευτεί ψεύτικούς προφήτες ή να ασπαστεί τη γραμμή ψεύτικων πνευματικών κινημάτων.

Αυτό που μετρά στη ζωή δεν είναι η ποσότητα. Εκείνο που αυξάνει πραγματικά την αξία της είναι η ποσότητα της Ποιότητας. Η αρετή είναι ένα χαρακτηριστικό που προέρχεται από τη βαθύτερή μας ύπαρξη και μπορούμε εσωτερικά να το αισθανθούμε με το κατώφλι του ωροσκόπου μας. Ξεκινώντας από τα συναισθήματά του, μπορεί το άτομο να αρχίσει να γνωρίζει με τι πραγματικά μοιάζει η αρετή της αλήθειας. Προβάλλοντας τον εαυτό του σε χιλιάδες κατευθύνσεις είναι δύσκολο να διακρίνει την αλήθεια, καθώς στερείται της κατάλληλης αισθητήριας αντίληψης. Όμως, αν δεν τον εγκαταλείψει μπορεί να παρατηρήσει το εξωτερικό περιβάλλον με τα μάτια της δικής του εσωτερικής αρετής. Είναι σε θέση να διακρίνει ανάμεσα σε αυτό που εμφανίζεται σαν αλήθεια και αυτό που αντηχεί την αλήθεια μέσα του.

Η αλήθεια δεν είναι μαθηματικά αποδείξιμη, ούτε και απαραίτητα στατιστικά επαναλαμβανόμενη. Η αλήθεια δονεί τα κατάβαθα της ύπαρξής μας, ωθώντας ολόκληρο το είναι σε αυτή την εσωτερική πνευματική δύναμη. Όταν είναι κανείς ο εαυτό του δεν είναι δυνατό να ξεγελαστεί από τις αποκαλούμενες αλήθειες, την πλάνη των ψεύτικων λέξεων, ή τις ιδέες που υπάρχουν στο απρόσωπο κάρμα. Αντί για αυτό, γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια, γιατί είναι ο ίδιος. Καθώς το δυναμικό του κατευθύνεται από την ψυχή στο χάρτη, μπορεί να εισχωρήσει στην προσωπικότητά του μόνο κάτι αληθινό σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, αντί να κρίνει τους άλλους, έχει τη δυνατότητα, να γνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Συνεχίζοντας αυτή τη στάση ανυψώνει όλο και πιο πολύ την προσωπικότητά του σε ένα ανώτερο συνειδησιακό επίπεδο. Η σχέση που έχει η αντίληψή του για την αλήθεια με την ψυχή, τον καθιστά ικανό να γνωρίσει ένα σημαντικό τμήμα της σοφίας. Οι φιλελεύθερες αντιλήψεις του είναι συχνά προφητικές. Κοιτάζοντας ερευνητικά το μελλον, ενώ παραμένει στο παρόν, του είναι δύσκολο να διαισθανθεί την έκβαση μιας διαδικασίας.

Κατοικώντας τον εαυτό του ένα άτομο με Τοξότη ωροσκόπο βαδίζει το μονοπάτι της σοφίας. Δεν είναι ανάγκη να δοκιμάσει τίποτα που δεν ξυπνά μέσα του την αίσθηση της θείας του φύσης. Η διαισθητική του ικανότητα είναι έξοχη όταν δεν ανακατεύεται με εξωτερικές σκέψεις. Ο Τοξότης ωροσκόπος κυβερνά τον ανώτερο νου. Αυτός ο ανώτερος νους (ή ικανότητα να κατανοείς την αληθινή φύση των πραγμάτων) βοηθά το άτομο να τα βγάλει πέρα στη ζωή είτε ζει μέσα στον εαυτό του είτε έξω από αυτόν. Όταν απομακρύνεται από τον εαυτό του, κατευθύνει την διαίσθησή του ή σπαταλά ενέργεια σε άχρηστες ασχολίες όπως τα τυχερά παιχνιδια  ή ο τζόγος. Ίσως διακριθεί για την ικανότητά του να βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή ή μπορεί να γίνει ένας πετυχημένος καιροσκόπος. Όμως όλοι αυτοί οι τρόποι εφαρμογής του ανώτερου νου δεν αποτελούν παρά διαστρέβλωση της πραγματικής του αξίας. Αν έρθει σε επαφή με την ψυχή, η ζωή του θα αποκτήσει μία ανώτερη ποιότητα που θα ικανοποιεί σε κάθε επίπεδο. Μπορεί να εκφράσει το εσωτερικό του δυναμικό, ήρεμα και άνετα, με μία νεανική, ζωηρή διάθεση που στηρίζεται στην αλήθεια. Η έντονη διάθεσή του για ονειροπόληση είναι δυνατό να εφαρμοστεί στην κατανόηση της ουσίας της διαρκούς χαράς και να τον οδηγήσει θριαμβευτικά στην εκπλήρωση του κάρμα του, καθώς δεν δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τις κατώτερες σκέψεις της ανθρωπότητας που τον δεσμεύουν.

Αυτός ο ωροσκόπος συμβολίζει το ξεδίπλωμα. Το δυναμικό του χάρτη ανοίγει, καθώς αναπτύσσεται, όπως τα πέταλα ενός λουλουδιού που ανθίζει. Όταν ταυτίζεται με το απρόσωπο κάρμα, το άτομο τείνει να εμποδίσει αυτή την εξελικτική διαδικασία, καθώς αποσυντονίζεται από τον ρυθμό με τον οποίο μπορεί να αφομοιώσει πετυχημένα γνώση. Μένοντας στο κατώφλι του ωροσκόπου του εναρμονίζεται με όλο το χάρτη και διδάσκεται πώς να τον αναπτύξει, ακολουθώντας τις ανάγκες της ψυχής του. Το λουλούδι της γνώσης ξετυλίσσεται αργά, πέταλο με πέταλο, καθώς η εσωτερική ύπαρξή του διδάσκεται πώς να βρίσκει τη σοφία του δρόμου της φύσης.