οχι: Η ψυχολογική δύναμη της άρνησης

wroskopia-diazygio

οχι: Η ψυχολογική δύναμη της αρνησης

 

Δυσκολεύεστε να πείτε όχι; Μήπως δεν έχετε δυνατή αυτοπεποίθηση. Θέλετε να είσαστε αποδεκτοί από τους άλλους και για αυτόν τον λόγο  προσπαθείτε να συμφωνείτε μαζί τους ακόμα και όταν έχετε διαφορετική γνώμη; Τι γίνεται, όμως, με τις δικές μας ανάγκες και θέλω; Πώς θα καταφέρετε να αρνηθείτε και να διεκδικήσετε όσα εσείς αληθινά επιθυμείτε;

 

   Είναι σημαντικό να λέτε ‘οχι’

Προσθέτοντας την λέξη  ‘όχι’, θα αισθανθείτε πιο ικανοί. Θα νιώσετε ότι έχετε την δική σας γνώμη, ότι συμπορευόσαστε με τις επιθυμίες σας και ότι οι τρίτοι δεν μπορούν να σας επιβάλλονται. Θα αισθανθείτε ότι δεν στερείστε των βασικών σας δικαιωμάτων, ούτε υποχρεωνόσαστε να κάνετε πράγματα που εναντιώνονται στην προσωπικότητα σας. Όσο αφορά  τον φόβο της απόρριψης από τους άλλους, πρέπει να έχετε στο μυαλό μας ότι ακόμα και αν προσωρινά δημιουργηθεί κάποια δυσφορία ή ένταση στην όποια σχέση, αυτή μελλοντικά μπαίνει σε πιο σταθερή  βάση, αφού στηρίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία και γίνεται σίγουρα πιο ποιοτική.

 

 

  Κοντά στις επιθυμίες σας

Η νούμερο ‘1’ σχέση την οποία πρέπει να φροντίζουμε, είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Να γνωρίσουμε, δηλαδή, τις βαθύτερες ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όρια μας, και με βάση αυτά,  να αποφασίζουμε πότε θα λέμε ‘ ναι’ και πότε ‘όχι’.

zodia-taro-45

 

 

Ιεράρχηση

Καταγράφουμε τα θέματα που δυσκολευόμαστε να οριοθετήσουμε, και τα ιεραρχούμε από το πιο απλό (π.χ. τη θέση που μας πήραν στην ουρά στην τράπεζα), στο πιο σύνθετο (π.χ. το να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω από τον εργοδότη μας).

 

Γνωρίζοντας τις συνέπειες

Έχοντας ξεκάθαρη άποψη σχετικά με τον λόγο που διεκδικείτε κάτι, θα είσαστε πάντα προετοιμασμένοι για τις κατ’επέκταση συνέπειες της άρνησης σας. Αν αρνηθείτε την εξυπηρέτηση σε μια φίλη σας, ίσως αυτό δημιουργήσει σύγκρουση μαζί της. Όσο πιο προετοιμασμένοι είσαστε, τόσο πιο σταθεροί θα παραμείνετε στο ‘οχι’ σας.

 

 

Ρεαλιστική σκέψη

Συχνά δυσκολευόσαστε να πείτε ‘όχι’ επειδή θεωρείτε ότι στην περίπτωση άρνησης, οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες. Αποβάλλετε από το μυαλό σας τις αγχωτικές σκέψεις και δείτε τις ρεαλιστικές κάθε φορά επιπτώσεις. Συνήθως, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι πιστεύουμε.

 

 

Διπλωματικός τρόπος άρνησης

Υποστηρίξτε  το ‘οχι’ σας με επιχειρήματα ή παρουσιάστε μια άλλη θετική πλευρά της κατάστασης πριν αρνηθείτε. Π.χ. στον φίλο  που σας κάλεσε για φαγητό: ‘Θα ήταν πολύ ευχάριστο να περάσουμε την Κυριακή μαζί, αλλά  είμαι πολύ κουρασμένη για να βγω πάλι από το σπίτι!. Ή μπορείτε να κάνετε μια εναλλακτική πρόταση, λέγοντας π.χ.: ‘Αν θέλεις, πάμε για έναν καφέ την επόμενη Κυριακή’.

 

 

Πάρτε τον  χρόνο σας

Αισθανόσαστε εγκλωβισμένοι επειδή δεχτήκατε να κάνετε κάτι το οποίο τελικά δεν μπορούσατε ή δεν θέλατε να κάνετε; Νιώθετε ότι έχετε εκτεθεί ή δεσμευτεί ηθικά. Στην πραγματικότητα, όμως, έχετε το δικαίωμα να επανεξετάσετε την  απόφασή σας. Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε χρόνο πριν απαντήσετε, λέγοντας π.χ. στον φίλο σας που θέλει να δανειστεί το αμάξι σας: ”Θα το σκεφτώ και θα σου απαντήσω αύριο”.

 

zwdia

 

 

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Κάθε ‘οχι’ -ακόμα και πολύ μικρό-,  που καταφέρνετε να πείτε είναι μια μικρή νίκη. Έτσι παίρνετε θάρρος για το επόμενο και υψηλότερο επίπεδο άρνησης.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ναι, μπορείτε να αλλάξετε….δουλεύοντας με τον εαυτό σας και σταδιακά θα καταφέρετε να βελτιώσετε τον τρόπο σκέψης σας._

 

ψυχολογική δύναμη διαβάστε επίσης