Η πρακτική του θηλασμού

Ποια θέση να υιοθετήσω ?

Το σώμα της μητέρας πρέπει να είναι εξ’ολοκλήρου γυρισμένο προς το σώμα της μητέρας, και τον αγκώνα του χεριού του σωστά τοποθετημένο. Εφ’οσον έχετε πάρει σωστή θέση, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο στην πλάτη, στο στήθος ή στη μέση. Το στόμα του μωρού σας καλύπτει (καταπίνει) ένα μεγάλο μέρος της θηλής, μπορείτε να δείτε το αυτί του που κινείται στο ρυθμό της τακτικής κατάποσης.

Πόσες φορές πρέπει να θηλάσω ?

zodia-zvdia-22

Ο θηλασμός γίνεται με τη ζήτηση. Το μωρό κλαίει για να φάει όταν πεινάει και παίρνει ακριβώς την ποσότητα που έχει ανάγκη. Η προσφορά υιοθετείται ακριβώς με τη ζήτηση του παιδιού, τη συχνότητα και την ποσότητα. Μέχρι τη στιγμή που το πεπτικό σύστημα του βρέφους ωριμάσει, θα απαιτεί συχνά να φάει και σε μικρές ποσότητες. Το μητρικό γάλα χωνεύεται πολύ γρήγορα και το μικρό σας «τερατάκι» θα είναι πολύ σύντομα πεινασμένο και έτοιμο να τρώει συχνά. Συνήθως κάθε 2-3 ώρες και στην αρχή για λίγο γιατί το βρέφος δεν έχει συνηθίσει τη διαδικασία του θηλασμού και κουράζεται και το παίρνει ο ύπνος στο στήθος.

Η διάρκεια του θηλασμού δεν έχει σημασία. Το μωρό σας μπορεί να είναι γρήγορο ή να έχει ανάγκη να πάρει το χρόνο του και να βρίσκει ευκαιρία για να απολαύσει τα χάδια σας.

Θα πρέπει να θηλάζετε, εν’αλλάξ από το κάθε στήθος σε κάθε θηλασμό. Εάν το άλλο σας στήθος είναι «γεμάτο», να το αδειάζετε λίγο με τη βοήθεια ενός θήλαστρού, όχι εντελώς για να είναι «έτοιμο» στην επόμενη ζήτηση του βρέφους.

Θα πρέπει να παίρνει βάρος το μωρό μου ?

Εάν το μωρό σας κοιμάται ήσυχα, και τρώει συχνά, τότε σημαίνει ότι τρώει αρκετά. Όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, ένα εβδομαδιαίο ζύγισμα είναι αρκετό. Εάν το μωρό βρέχει την πάνα του 5-6 φορές την ημέρα, και τη «λερώνει» τακτικά…είναι ένα καλό δείγμα ότι όλα πάνε καλά.

Και εγώ τι τρώω ?

Είναι περιττό να υιοθετήσετε μια ειδική διατροφή : Πρέπει να τρώτε τα πάντα και σε εύλογη ποσότητα. Μπορείτε να τρώτε ότι σας ευχαριστεί, και να καταναλώνετε πολλά υγρά. Άλλωστε από τη στιγμή που θηλάζετε θα διψάτε αρκετά. Θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 2700 θερμίδες ημερησίως, δηλαδή 500 θερμίδες από ότι θα πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας (αλλά μόνο εάν πεινάτε, μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει παραπάνω !). Η γεύση των τροφίμων περνά στο μητρικό γάλα και το μωρό συνηθίζει στις διαφορετικές γεύσεις των τροφών…είναι μια πλούσια γεύση που του προσφέρετε και που θα την κρατήσει για ολόκληρη τη ζωή του.

Σημείωση : εάν το μωρό σας κλαίει μετά το θηλασμό, σκεφτείτε τα τρόφιμα που καταναλώσατε για να ανιχνεύσετε την πιθανότητα δυσανεξίας σε κάποια τρόφιμα.

Ο θηλασμός…σε άλλες περιπτώσεις

Όταν πρόκειται για πρόωρο τοκετό ή έχετε υποστεί καισαρική τομή, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Θα μιλήσουμε όμως γι’αυτό σε επόμενο άρθρο…