Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης…

Κοινοποίηση:

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, το βάρος κλπ.

Ορισμένες γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα μόλις 10 ημέρες μετά την σύλληψη, πριν την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου, ενώ άλλες γυναίκες κάποιες ημέρες έως και 2 μήνες μετά, ανάλογα με τον κύκλο και τη σταθερότητα του.

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ίδια μερικές φορές με εκείνα της περιόδου, όπως πόνοι στη μέση, στην κοιλιακή χώρα, εκνευρισμός και πρήξιμο του στήθους. Γι’αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται αμέσως την εγκυμοσύνης τους. Ας δούμε όμως μερικά κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης που παρουσιάζονται στο μεγαλύτερο ποσοστών των γυναικών, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε σε συνδυασμό.

zodia-zvdia-22

  1. Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει- αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό- με την αίσθηση πόνου που έχει το στήθος σας πριν την περίοδο. Η αύξηση του στήθους βέβαια καθώς και η ευαισθησία θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς το σώμα προετοιμάζεται για τον ερχομό του μωρού και τον θηλασμό του.
  2. Αίσθηση κόπωσης. Ξαφνικά αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένη και εξουθενωμένη. Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο η εγκυμοσύνη προκαλεί τόσο νωρίς τέτοιο αίσθημα αδιαθεσίας, είναι πιθανό ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνη να ευθύνεται για την έντονη υπνηλία που παρατηρείται τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη σύλληψη. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ενεργητική στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, αν και το αίσθημα της αδιαθεσίας και της έντονης κόπωσης συνήθως επιστρέφει προς το τέλος της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της αύξησης μεγέθους του μωρού καθώς και των κιλών (πολλών ή λίγων) που κουβαλάει πλέον η έγκυος.
  3. Ζαλάδες και λιποθυμία. Η λιποθυμία και οι ζαλάδες στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν είναι στην φαντασία σας ούτε συμβαίνει μόνο στις ταινίες για να τραβήξετε την προσοχή του περίγυρου σας και κυρίως του συντρόφου σας. Οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αργότερα καθώς οι αρτηρίες διαστέλλονται και η πίεση πέφτει ίσως νιώσεις ελαφριές ζαλάδες
  4. Ναυτία, εμετός ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στις περισσότερες γυναίκες η πρωινή ναυτία δεν εμφανίζεται πριν να περάσει ένας μήνας από τη στιγμή της σύλληψης. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που αποφεύγουν τελείως τις πρωινές ναυτίες. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες αισθάνονται έντονη ναυτία αρκετά νωρίτερα- ήδη από τις δύο εβδομάδες- και μάλιστα όχι μόνο το πρωί. Η ναυτία, σε συνδυασμό με εμετούς, μπορεί να συνεχίζεται, τελικά, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Πάντως, περίπου οι μισές γυναίκες με ναυτία αισθάνονται εντελώς ανακουφισμένες μόλις περάσουν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης (4ος μήνας κύησης). Για τις υπόλοιπες, ίσως περάσει άλλος ένας μήνας με ναυτίες, εμετούς ή παλινδρόμηση μέχρι τελικά να ηρεμήσουν.
  5. Αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές. Στις πρώτες μέρες της κύησης, δεν είναι αφύσικο να νιώθετε απέχθεια από την οσμή κάποιου σάντουιτς ή μιας κούπας καφέ που μέχρι πρότινος συνηθίζατε να καταναλώνετε, ενώ για συγκεκριμένες μυρωδιές όπως αφρόλουτρων, οδοντόκρεμας, βενζίνης, βερνίκια νυχιών κ.α. μπορεί να βάζετε ακόμη και το χέρι σας στο στόμα, αισθανόμενη πραγματική αηδία. Αν και δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση, αυτή μπορεί να είναι μια παρενέργεια της ραγδαίας αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό σας.
  6. Λαχτάρα για φαγητό. Από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και η λαχτάρα σου για φαγητό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συλλάβεις τον εαυτό σου να «μυρίζει» κάποια φαγητά ή να επιθυμεί έντονα μια συγκεκριμένη γεύση. ‘Όπως τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αυτές οι ξαφνικές επιθυμίες των εγκύων αποδίδονται στις ορμονικές αλλαγές που είναι εντυπωσιακές ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο. Προσπαθήστε όμως να συγκρατηθείτε και μην μπείτε σε έναν αγώνα δρόμου με το φαγητό με την δικαιολογία πως κάτι σας «μύρισε» ή πως τρώτε για το μωρό…τα κιλά που θα σας μείνουν μετά την γέννα δεν θα μπορείτε να τα χάσετε εύκολα.
  7. Έντονη συχνουρία. Πολύ σύντομα από τη στιγμή που θα γίνει η σύλληψη, θα παρατηρήσετε ότι θα βιάζεστε να επισκεφθείτε την τουαλέτα και μάλιστα διαρκώς. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ποσότητα του αίματος και άλλων σωματικών υγρών αυξάνει απότομα, κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ροής από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό το σύμπτωμα αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης ενώ συνεχίζεται και γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη σας.

Εάν λοιπόν, αρχίσετε να παρατηρείτε τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που αναφέραμε παραπάνω – σε συνδυασμό με το ότι η περίοδός σας δεν έχει ακόμη κάνει την εμφάνισή της- το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πέσετε από τα σύννεφα. Απλώς, επιβεβαιώστε τις υποψίες σας με ένα τεστ εγκυμοσύνης. Προσοχή όμως…Δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να έχουν τα ίδια συμπτώματα…