χωρισμος: τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν χωριζουμε;

xwrismos-mathima

χωρισμος: τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν χωριζουμε;

 

ΑΡΙΕΛΛΑ – Αστρολόγος / Σύμβουλος ΕΥ-ΖΗΝ

 

Το αίσθημα  του πόνου και της εξάρτησης είναι μέρος της διαδικασίας κάθε μορφής χωρισμου (συναισθηματικού-σωματικού). Ένας ανεπιθύμητος και ξαφνικός χωρισμος μπορεί να επιφέρει σημαντικό ψυχολογικό στρες. Συχνά οι άνθρωποι παρομοιάζουν το αίσθημα με μία μαχαιριά στην καρδιά και μετά ανυπόφορος πόνος. Παρά τις όποιες προσπάθειές τους, ακόμα και με την βοήθεια και την υποστήριξη του φιλικού και κοινωνικού τους κύκλου, το συναίσθημα αυτό αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες και πολλές φορές ίσως και χρόνια.

 

 

Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τον πόνο του χωρισμου, με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνεται το σωματικό πόνο. Είναι πολύ πιθανόν αυτό να οφείλεται σε εξελικτικούς λόγους της ανθρώπινης μας φύσης. Ο πόνος εξυπηρετεί στο να κάνει αισθητή την παρουσία σωματικού κινδύνου στο άτομο, έτσι ώστε να μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό του. Για τους προγόνους μας, η κοινωνική απόρριψη αποτελούσε μία άμεση απειλή για την σωματική τους ακεραιότητα, καθώς στο ζωικό βασίλειο είσαι λιγότερο ευάλωτος στους εχθρούς, ως μέλος μιας ομάδας. Αυτό ίσως προσφέρει μία εξήγηση στο γιατί μερικά άτομα αισθάνονται  ευάλωτα χωρίς κάποιον σύντροφο, και επιδιώκουν να βρίσκονται πάντα σε μία σχέση…έστω και προβληματική!

zodia-taro-45

 

 

 

Πολύ συχνά, όσοι έχουν μόλις βιώσει μία ερωτική απόρριψη, εκδηλώνουν εμμονική συμπεριφορά αλλά και φοβίες. Σκέφτονται συνέχεια τι κάνανε λάθος, ακόμα και αν δεν φταίξανε οι ίδιοι, πώς θα μπορούσαν να ξανακερδίσουν τον άλλον, πώς μπορούν να επιφέρουν την επανασύνδεση, και πόσο πολύ τους λείπει αυτή η σχέση. Το άτομο επεξεργάζεται το χωρισμο, όπως θα επεξεργαζόταν ένα τραυματικό γεγονός, περνώντας μακρές περιόδους μέσα στο συναισθηματικό πόνο και τις σχετικές σκέψεις όπου η θλίψη και οι εμμονικές ιδέες το καταλαμβάνουν.

 

 

Υπάρχει ένας κοινός παράγοντας στα αισθήματα μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός τοξικομανή, που αποζητά την δόση του, και ενός χωρισμένου, που ποθεί τον/την πρώην σύντροφο του. Ναι, ο έρωτας μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος εξάρτησης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμπεριφορές και οι συναισθηματικές αντιδράσεις, που σχετίζονται με την ερωτική απόρριψη είναι ανεξέλεγκτες και γιατί ο χωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις όπως  και κλινική κατάθλιψη.

 

 

 

χωρισμος-Πρώτες βοήθειες:

 

  • Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, είναι πολύ πιθανό να αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε την ‘δόση’ μας, και ίσως θα είναι καλό να αποφεύγουμε μέρη που πηγαίναμε με τον σύντροφο μας, ακόμα και κοινές παρέες που μπορεί να κάνουν τα συναισθήματα αυτά πιο έντονα. Και σίγουρα είναι  ανώφελο να συζητάμε και να ανακυκλώνουμε τα παρελθοντολογικά γεγονότα….ίσως κάποιες φορές να κουράζουμε και τους γύρω μας!

 

 

 

  • Ασχοληθείτε με νέες  δραστηριότητες, και βάλτε καινούργια άτομα στην ζωή σας. Να εμπλακείτε όμως αμέσως σε μία νέα συναισθηματική σχέση δεν θα βοηθούσε πουθενά!

 

 

 

  • Μη βιάζετε τον εαυτό σας να αισθανθεί καλύτερα, δώστε χρόνο. Όπως συμβαίνει με τον σωματικό πόνο, με τον καιρό η ένταση μειώνεται, οι μνήμες θα ξεθωριάσουν και το τραύμα θα αρχίσει να επουλώνεται. Το μόνο που θέλει είναι λίγη υπομονή….και καλή παρέα!

 

 

 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ένταση του πόνου και η διάρκεια του, θα σας δηλώσουν, το αν τελικά έπρεπε αυτή η σχέση να χαθεί ή αν αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία._

 

ΑΡΙΕΛΛΑ –Αστρολόγος / Σύμβουλος ΕΥ ΖΗΝ