Ζυγός (Αστρονομία και μύθοι)

zygos-astronomia
Κοντά στο Σκορπιό βρίσκεται ο ζωδιακός αστερισμός του Ζυγού. Ο Ζυγός είναι ο 7ος ζωδιακός του ζωδιακού κύκλου και περιλαμβάνει 52 άστρα. Κείται νότια του  Όφη, βόρεια του Λύκου, ανατολικά της Παρθένου και δυτικά του Σκορπιού.
Τον βρίσκουμε εύκολα, αν προεκτείνουμε την ουρά της Μεγάλης Άρκτου προς το Βοώτη και συνεχίσουμε την προέκτασή μας. Τα λαμπρότερα άστρα του φτιάχνουν στον ουρανό ένα σχήμα που μας θυμίζει ένα Ζυγό, δηλαδή μια απλή ζυγαριά.
Ο Ζυγός είναι το μοναδικό ζώδιο του ζωδιακού κύκλου που δεν ανήκει στο ζωικό βασίλειο. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι η ονομασία του είναι μεταγενέστερη.
Μυθολογία
Στους αρχαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Χηλαί Σκορπιού (δαγκάνες του Σκορπιού) και αποτελούσε μέρος του ζωδιακού αστερισμού του Σκορπιού. Μετέπειτα οι Έλληνες τον ονόμασαν Ζυγό, μια ονομασία που οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εποχή του Ιππάρχου έδειχνε την ισότητα ημέρας και νύχτας, αφού ο ζωδιακός αυτός αστερισμός αντιστοιχούσε τότε στην φθινοπωρινή ισημερία. Σήμερα όμως, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, έχει πάρει τη θέση του ο ζωδιακός αστερισμός της Παρθένου.
Κατά τη μυθολογία μας, ο Ζυγός συμβόλιζε τη δικαιοσύνη που απένεμε ο Δίας, ο πατέρας θεών και ανθρώπων.
Σε άλλη εκδοχή ο Ζυγός ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Θέμιδας που εθεωρείτο εκπρόσωπος της αμερόληπτης θείας δικαιοσύνης.
Την ονομασία Ζυγός για αυτό το ζώδιο τη χρησιμοποίησαν και οι Ρωμαίου. Σύμφωνα με τη δική τους μυθολογία, ο Βιργίλιος είπε στον Αύγουστο Οκταβιανό, για να τον κολακέψει, ότι ο Σκορπιός παραμέρισε τις δαγκάνες του, για να αφήσει μια ουράνια θέση στον αυτοκράτορα, είτε για να αναπαυθεί εκεί μετά το θάνατό του είτε για να τοποθετηθεί το ζώδιο του Ζυγού, που συμβόλιζε την παροιμιώδη δικαιοσύνη του αυτοκράτορα αυτού.
Τα άστρα και οι μύθοι τους
Εισαγωγή στην Ουρανογραφία
Στράτος Θεοδοσίου – Μάνος Δανέζης
Επίκουροι Καθηγητές Παν/μίου Αθηνών