Ιχθύες (Αστρονομία και μύθοι)

Κοινοποίηση:

Ιχθύες

Νότια του Κριού βρίσκεται ο αστερισμός των Ιχθύων, το 12ο  και τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου. Ο μεγάλος αυτός αστερισμός περιλαμβάνει 76 άστρα, αλλά κανένα δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρό.

Οι αστρικοί χάρτες παριστάνουν τους δύο Ιχθύς, το βόρειο και το νότιο –όπως ονομάζονται-, να ενώνονται μεταξύ τους με δύο ταινίες που καλούνται λίνοι.

Ο ένας από αυτούς, ο βόρειος λίνος, σχηματίζεται από τα άστρα ο, η, ρ και υ, ενώ ο νότιος από τα άστρα δ, ε, ζ και ξ. το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού, το α Ιχθύων, παριστάνει τον κόμπο με τον οποίο συνδέονται οι δύο λίνοι και ονομάζεται σύνδεσμος των λίνων.

zodia-zvdia-22

Όταν ο Ήλιος εισέρχεται στο ζώδιο των Ιχθύων, έχουμε εαρινή ισημερία. Κοντά στο άστρο ω Ιχθύων, βρίσκεται το εαρινό ισημερινό σημείο γ.

zodia-zvdia-oroskopio-11

Ιχθύες

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, οι δύο Ιχθύες παριστάνουν την Αφροδίτη και τον Έρωτα, που εγκατέλειψαν τον Όλυμπο μαζί με του άλλους θεούς και κατέφυγαν στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας. Εκεί μεταμορφώθηκαν σε ζώα, για να γλιτώσουν από την καταδίωξη του Γίγαντα Τυφωέα ή Τυφώνα, γιου του Ταρτάρου και της Γης.

Η Αφροδίτη και ο γιος της, ο Έρωτας, μετά από πολλές περιπλανήσεις έφτασαν στον ποταμό Ευφράτη. Κι εκεί όμως τους βρήκε ο Τυφώνας. Τρομαγμένοι οι δύο θεοί έπεσαν μέσα στο ποτάμι, μεταμορφωμένοι σε ψάρια, που κατά τη μυθολογία παριστάνουν τον αστερισμό των Ιχθύων.

zwdia-zodia-astrologia-65

Ιχθύες

Σε άλλη παρόμοια εκδοχή, οι Ιχθύες είναι τα δύο ψάρια που οδήγησαν τη θεϊκή δυάδα σε ασφαλές καταφύγιο, όταν έπεσαν στον Ευφράτη, για να σωθούν από το Γίγαντα Τυφώνα που τους κυνηγούσε. Οι Θεοί, από την ευγνωμοσύνη τους, τοποθέτησαν τα δύο αυτά ψάρια στον ουρανό και σχηματίστηκε έτσι το ζώδιο των Ιχθύων.
Κατά μία άλλη εκδοχή, οι δύο Ιχθύες είναι τα δύο δελφίνια που συνόδευαν πάντα το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα στις διάφορες μετακινήσεις του.

Τα άστρα και οι μύθοι τους
Εισαγωγή στην Ουρανογραφία
Στράτος Θεοδοσίου – Μάνος Δανέζης
Επίκουροι Καθηγητές Παν/μίου Αθηνών

Διαβαστε τις μηνιαιες  ερωτικες προβλεψεις για καθε ζώδιο

κριος ταυρος διδυμοι καρκινος λεων παρθενος ζυγος σκορπιος τοξοτης αιγοκερως υδροχοος ιχθεις

zodia-zvdia-yy