Γιατί ο λάθος άντρας μπορεί να είναι ο τέλειος σύντροφος

Ο κόσμος είναι γεμάτος με διαφορετικά είδη και τύπους ανθρώπων. Κάπου μέσα σε αυτή τη πληθώρα των πιθανών υποψηφίων βρίσκεται το ένα –ή ένα από τα πολλά, ανάλογα από το πώς βλέπει κανείς τον έρωτα –και μοναδικό άτομο που είναι τέλειο για εσάς. Το να βρείτε αυτό το άτομο είναι θέμα τύχης, ή μοίρας αν υπάρχει κάτι τέτοιο δηλαδή. Αλλά πως μπορεί κάποιος να καταλάβει αν βρήκε τον τέλειο σύντροφο;

Μήπως ακούμε καμπάνες εκκλησίας όταν είμαστε μαζί του; Ή μήπως υπάρχουν πυροτεχνήματα πάνω από το κεφάλι μας; Μάλλον όχι –αν και θα ήταν απίστευτο, για να μην αναφέρω το πόσο εύκολο.

Εγώ πάντως δεν έχω βρει ακόμα την Κυρία Τέλεια, αλλά υποθέτω πως η σχέση θα ξεκινήσει όπως και κάθε άλλη σοβαρή σχέση: με τον έρωτα. Όσο σημαντικό είναι να βρεις κάποιον που μπορείς να αγαπήσεις, τόσο σημαντικό είναι να συμβεί και τη κατάλληλη στιγμή. Αν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται ξεκινήσουν μία σχέση και κανείς από τους δύο δεν είναι έτοιμος για σχέση, τα πάντα θα καταρρεύσουν. Υπάρχουν τόσοι παράγοντες που καθορίζουν τη κατάλληλη στιγμή που θα ήταν σοφό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Το μόνο πράγμα που ίσως μπορούμε να ελέγξουμε κατά κάποιο τρόπο, είναι το ποιον θα ερωτευτούμε.

zodia-zvdia-22

Μεγαλώνοντας –ιδιαίτερα αν είστε ρομαντικοί, όπως και εγώ –ενώνετε σιγά-σιγά τα κομμάτια του τέλειου συντρόφου. Σκέφτεστε πως πρέπει να είναι εξωτερικά, πως πρέπει να ντύνεται, να φέρεται, να μιλά. Σκέφτεστε πως θα σας φέρεται και πως θα είναι η κοινή σας ζωή. Εδώ δημιουργούνται δύο προβλήματα: αρχικά, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό –πόσο μάλλον να γνωρίζουν το άτομο που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Αν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, τότε πως μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος;

Το δεύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα,είναι πως όταν ψάχνουμε για σύντροφο, αναζητάμε την τελειότητα –κάποιον χωρίς ελαττώματα. Μόλις ανακαλύψουμε ατέλειες –πράγμα που συμβαίνει πάντα –συγκεντρωνόμαστε πάνω σε αυτές τις ατέλειες, σωματικά και ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν όντως είμαστε ερωτευμένοι με αυτό το άτομο. Όταν γίνει αυτό, τότε η αγάπη που νιώθουμε αρχικά για αυτό το άτομο εξασθενεί και σιγά-σιγά πεθαίνει.

Όταν κάποιος μου λέει πως είναι ερωτευμένος επειδή ο σύντροφός του είναι «τέλειος», αναρωτιέμαι πόσο θα κρατήσει αυτός ο «έρωτας». Όταν κάποιος βρει το άτομο με το οποίο θέλει να περάσει όλη του τη ζωή μαζί, δεν θα πει πως αυτό το άτομο είναι «τέλειο», αλλά πως αυτό το άτομο είναι «τέλειο για εκείνον».

Όταν ακούσετε έναν φίλο να σας λέει πως βρήκε το τέλειο άτομο για εκείνον, τότε ξέρετε πως έχει βρει κάτι αληθινό. Η διαφορά ανάμεσα στο «τέλειο» και στο «τέλειο για εμένα» είναι η διαφορά ανάμεσα σε μία σχέση που βασίζεται σε ρηχή γνώση του άλλου και σε μία σχέση που γνωρίζεις πραγματικά τον άλλον. Η πραγματική αγάπη έχει να κάνει με το να γνωρίζεις τα ελαττώματα του άλλου, να τα αποδέχεσαι και τον αγαπάς περισσότερο για αυτά.

Άρα ποιο είναι το κατάλληλο άτομο για εσένα; Όχι το τέλειο άτομο, όχι το άτομο που νομίζεις πως θα περνούσες όμορφα σε ένα ραντεβού, όχι το άτομο που οι φίλοι και η οικογένειά σου συμπαθεί και όχι το άτομο που έβγαινες παλιά –ποιο είναι το κατάλληλο άτομο για εσένα συγκεκριμένα; Αυτό δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να το ξέρει κανείς. Πρέπει να γνωρίσετε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά. Πρέπει να ανακαλύψετε τι είδος άτομο είστε και τι είδος άτομο θέλετε να γίνετε.

Μόλις μάθετε τι είδος άτομο θέλετε να γίνετε, θα ξέρετε το άτομο που θα γίνετε –εννοείται πως θα πρέπει να έχετε και το πάθος για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Μόνο τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να φαντάζεστε τον ιδανικό σύντροφο, την αδερφή ψυχή σας. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τον εαυτό σας, τόσο πιο γρήγορα θα αποφασίσετε αν το άτομο που βγήκατε πρώτο ραντεβού είναι κάποιος που τουλάχιστον μπορείτε να ανεχτείτε.

Το να βρείτε το ιδανικό ταίρι, κάποιον που σας ταιριάζει απόλυτα, είναι πολύ σημαντικό για να ζήσετε μια ζωή γεμάτη αγάπη και ευτυχία. Ποτέ δεν ξέρεις, αν το άτομο που θεωρείς τελείως λάθος αυτή τη στιγμή, αποδειχθεί το τέλειο για εσένα κάποια στιγμή στο μέλλον.