Εκείνος θέλει διάλειμμα.. Και τώρα;

Οπότε ακούσατε τις επίφοβες λέξεις «νομίζω πως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα». Ανησυχείτε πως αυτό σημαίνει πως η σχέση πρόκειται να τελειώσει; Μην χάνετε τις ελπίδες σας. Ένα διάλειμμα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με χωρισμό.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε τι εννοεί ο σύντροφός σας λέγοντας «Νομίζω πως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα»; Όταν ένα ζευγάρι έχει πρόβλημα στη σχέση του, μία από τις επιλογές που δοκιμάζει συνήθως είναι το διάλειμμα.

Αλλά αυτά τα διαλείμματα δουλεύουν όντως; Ή μήπως είναι μία δικαιολογία για χωρισμό; Θα εξετάσουμε τα διαλείμματα και πως μπορείτε να βεβαιωθείτε πως η σχέση σας δεν κατευθύνεται στο χωρισμό.

zodia-zvdia-22

Όταν το διάλειμμα σημαίνει θέλω να φύγω….

Μερικές φορές όταν ένα άτομο λέει πως θέλει διάλειμμα, στη πραγματικότητα εννοεί πως θέλει να φύγει. Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ο σύντροφός σας θέλει ένα διάλειμμα για να βοηθήσει τη σχέση ή να την τελειώσει;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για να καταλάβετε αυτό που πραγματικά σκέφτεται από τον τρόπο που προσεγγίζει τη κατάσταση. Μήπως είχατε δει το χωρισμό να έρχεται; Αν έχετε προβλήματα εδώ και καιρό, μάλλον το σκέφτεται κάμποσο καιρό. Αν γίνεται στα ξαφνικά, τότε το πιθανότερο είναι πως θέλει να φύγει. Έθεσε όρους για το διάλειμμα;

Αν έχει σκεφτεί τον τρόπο που θα βοηθήσει το διάλλειμα και τι μπορείτε να κάνετε όσο καιρό είστε χώρια, αυτό είναι καλό σημάδι. Δείχνει πως πραγματικά προσπαθεί να βρει ένα τρόπο για να κάνει το διάλειμμα να βοηθήσει τη σχέση και όχι να την καταστρέψει.

Θέλει να βλέπει και άλλους ανθρώπους; Συνήθως αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Όποιος θέλει να βγαίνει και με άλλους δεν προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση του. Αν έχετε προβλήματα, αυτό δεν πρόκειται να τα λύσει.

Ένας τρόπος να μάθετε αν θέλει διάλειμμα ή χωρισμό, είναι να τον ρωτήσετε. Πιστεύω στην ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Πολλά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν ή να λυθούν εύκολα απλά με λίγη κουβέντα. Αν πιστεύετε πως θέλει να χωρίσετε, απλά ρωτήστε τον.

Άλλη μία πιθανότητα είναι πως ο σύντροφός σας θέλει υποσυνείδητα να χωρίσετε, πράγμα που σημαίνει πως δεν το γνωρίζει καν. Μερικές φορές όταν φοβόμαστε να πληγώσουμε τον άλλον ξεκινάμε να κάνουμε πράγματα για να σαμποτάρουμε τη σχέση μας χωρίς να το καταλάβουμε.

Αυτό δεν συμβαίνει με κακό σκοπό, ίσως να μην έχει καν ιδέα πως θέλει να τελειώσει τη σχέση. Για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί του για αυτά που πραγματικά θέλει. Αν θέλει να χωρίσει, υποσυνείδητα ή όχι, είναι καλύτερο να το ξέρετε για να γλιτώσετε αυτό που ακολουθεί αργότερα.

Πώς μπορείτε να κάνετε διάλειμμα χωρίς να χωρίσετε

Το διάλειμμα σε μία σχέση δεν σημαίνει πάντα το τέλος της σχέσης, αλλά χρειάζεται να έχετε ένα σχέδιο αν θέλετε να δουλέψει. Αν ο σύντροφός σας θέλει διάλειμμα, τότε θα πρέπει να κάτσετε και να συζητήσετε αυτό που εννοεί με όλες τις λεπτομέρειες. Ορίστε μερικά σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε.

 • Το διάλειμμα έχει χρονική διάρκεια;

Το διάλειμμα σε μία σχέση σημαίνει πως πρέπει να περάσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο χωριστά για να καταλάβετε αν η σχέση σας έχει μέλλον, δεν πρέπει ο χρόνος να είναι απροσδιόριστος. Τότε είναι που το διάλειμμα καταλήγει σε χωρισμό.

 • Ποιοι είναι οι κανόνες;

Μπορείτε να βλέπετε άλλους ανθρώπους; Κάνετε διάλειμμα μεταξύ σας σε οποιαδήποτε επικοινωνία ή απλά δεν θα βρίσκεστε; Σας επιτρέπεται να στέλνετε μηνύματα ο ένας στον άλλον; Έχετε το ελεύθερο να μιλήσετε σε άλλους για αυτό το θέμα; Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα πράγματα. Αυτό που εσείς φαντάζεστε σαν διάλειμμα ίσως να μην έχει καμία σχέση με αυτό που έχει εκείνος στο μυαλό του. Αν δεν τα συζητήσετε, θα προκαλέσετε μεγάλα προβλήματα, ενώ ο λόγος που κάνετε διάλειμμα είναι για να λύσετε προβλήματα.

Οι συμβουλές μου για να θέσετε κάποιους κανόνες στο διάλειμμα.

 • Χρονικό περιθώριο –Αποφασίστε πόσο χρόνο διαρκεί αυτό το διάλειμμα και τηρήστε το. Αν συναντηθείτε μετά από αυτό και ένας από τους δύο πιστεύει πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο, είναι ελεύθερος να τον πάρει, αλλά και πάλι με συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.
 • Ραντεβού τη νύχτα –Αποφασίστε να βρίσκεστε μία φορά την εβδομάδα αργά τη νύχτα. Αυτές τις ώρες μπορείτε να συζητήσετε για τη σχέση σας και τα προβλήματά σας. Προσπαθήστε να το δείτε σαν χρόνο για να αρχίσετε να απολαμβάνετε από την αρχή ο ένας τη συντροφιά του άλλου.
 • Αναλύοντας το πρόβλημα –Πέρα από τα ραντεβού τη νύχτα, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα μπορείτε να μιλάτε για τις ανακαλύψεις σας όσον αφορά τη σχέση. Θα πρέπει να είναι μόνο συζήτηση, όχι τσακωμοί για το τι πάει στραβά και τι όχι.
 • Σεβαστείτε τους κανόνες –Αν αποφασίσατε να πάρετε ένα διάλειμμα τότε θα πρέπει να σεβαστείτε τους κανόνες. Είναι δύσκολο, αλλά θα δείξετε στον άντρα σας πως νοιάζεστε αρκετά για να του δώσετε το χώρο που χρειάζεται.
 • Μην βγαίνετε με άλλους ανθρώπους –Είμαι αρκετά ανοιχτόμυαλη, αλλά πιστεύω πως αν δεν έχετε βιώσει ποτέ μία ελεύθερη σχέση πριν από αυτή που έχετε τώρα, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει μία τέτοια συμπεριφορά. Για μένα αυτό σημαίνει πως ο σύντροφός σας θέλει να δει τι άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω και όχι να δουλέψει πάνω στη σχέση σας.
 • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας –Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Μπορείτε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που είχατε παρατήσει επειδή δεν είχατε το χρόνο ή να δοκιμάσετε κάτι καινούριο.
 • Σκεφτείτε πραγματικά τη σχέση σας –Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα παράπονα του συντρόφου σας για τη σχέση. Είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε όταν δεν είστε εκνευρισμένοι από την ένταση ενός τσακωμού. Με ποιους τρόπους μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας; Εκείνος πρέπει να κάνει ακριβώς το ίδιο. Τα προβλήματα σε μία σχέση δεν είναι ποτέ μονόπλευρα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και οι δύο για να βελτιώσετε τη σχέση σας.
 • Επισημάνετε τα θετικά –Το διάλειμμα σημαίνει πως η σχέση σας μπήκε σε άσχημο μονοπάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και καλά στοιχεία σε αυτή. Θα εκπλαγείτε από τη βοήθεια που θα σας προσφέρει η σκέψη και μόνο των όμορφων στιγμών που ζήσατε.
 • Ολοκληρώστε το διάλειμμα γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να αλλάξετε –Όταν το διάλειμμα φτάσει στο τέλος του πρέπει να βρεθείτε και να μιλήσετε για το επόμενο βήμα. Το διάλειμμα αυτό σας προσέφερε χρόνο για να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας, έτσι αφού αποφασίσετε πως θέλετε να κάνετε άλλη μία προσπάθεια θα πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να αλλάξετε.

Πώς να καταλάβετε πως ίσως ήρθε η στιγμή να κάνετε διάλειμμα;

Μαλώνετε συνέχεια; Μήπως έχετε χάσει την ικανότητα να επικοινωνείτε ο ένας με τον άλλον; Θέλετε απεγνωσμένα μία αλλαγή; Αν απαντήσατε σωστά σε αυτές τις ερωτήσεις τότε μάλλον ήρθε η στιγμή η σχέση σας να κάνει διάλειμμα.

Μερικές φορές υιοθετούμε ανθυγιεινές συνήθειες στις σχέσεις μας και δεν μπορούμε να τις ξεφορτωθούμε με τίποτα. Το διάλλειμα θα σας δώσει την ευκαιρία να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε τα καλά στοιχεία της σχέσης σας. Είναι μήπως περισσότερα από τα άσχημα; Μήπως είναι λιγότερα; Βλέπετε τον εαυτό σας μαζί με εκείνον στο μέλλον;

Το διάλειμμα έχει να κάνει με τη βελτίωση της σχέσης και όχι με την ανάγκη του ενός να απομακρυνθεί από τον άλλον. Αν το διάλειμμα βασίζεται στο ότι θέλετε να φύγετε μακριά από εκείνος και τίποτα παραπάνω, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Όμως, αν το μόνο που θέλετε είναι να φτιάξετε τη σχέση σας, τότε ένα διάλλειμα δεν σηματοδοτεί την αποτυχία.

Θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε τη σχέση σας δυνατότερη από ποτέ, αλλά θα πρέπει να δουλέψετε πολύ πάνω στα πράγματα που είναι λάθος. Αν απλά μείνετε χωριστά για λίγο, δεν θα διορθώσετε τίποτα. Θα πρέπει να αναλύσετε τι πάει στραβά και να προσπαθήσετε να το αλλάξετε.

Γράφει η Ζέτα