Ταύρος (Αστρονομία και Μύθοι)

Ταύρος

Λίγο πιο κάτω από τον Ηνίοχο, βρίσκεται ο ζωδιακός αστερισμός του Ταύρου, που τα τρία κυριότερα άστρα του σχηματίζουν ένα τρίγωνο, με το λαμπρότερο άστρο στο μάτι του Ταύρου και τα δύο άλλα άστρα να αντιστοιχούν στα κέρατά του.

βρίσκεται βόρεια του Ισημερινού, μεταξύ του Περσέα, του Ηνιόχου (που τα Δεύτερο Ταύρου λογίζεται στο φανταστικό του εξάγωνο), των Διδύμων, του Ωρίωνα, και του Ηριδανού.

Το λαμπρότερο άστρο του το Πρώτο Ταύρου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 68 εφ. από μας είναι ο Λαμπαδίας ή Αλντεμπαράν, που αντιστοιχεί στο μάτι του Ταύρου –λαμπρό άστρο με μέγεθος 1,1 και σε σειρά λαμπρότητας το 14ο από τα λαμπρότερα άστρα του ουρανού. Βρίσκεται εύκολα, αν προεκτείνουμε την η-ζ της Μεγάλη Άρκτου σε αντίθετη διεύθυνση προς την ουρά.

zodia-taro-45

Ταύρος

Έτσι, συναντάμε πρώτα την Αίγα του Ηνιόχου και μετά τον Αλντεμπαράν. Η ονομασία του προέρχεται από το αραβικό Αλ Νταμπαράν. Σημαίνει ο ακόλουθος, ο τελευταίος των Υάδων, μια και φαίνεται ότι τις ακολουθεί. Όπως προκύπτει από την ονομασία του, κοντά του βρίσκεται το σμήνος των Υάδων. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν ακόμα «Νότιο οφθαλμό του Ταύρου», ενώ ο Πτολεμαίος, στη Μαθηματική Σύνταξή του, τον ονόμασε «Λαμπρόν των Υάδων ή Λαμπαδίαν».

Για τον αστερισμό αυτό ο Βιργίλιος αναφέρει: «Ο Λευκός Ταύρος ανοίγει με τα χρυσά του κέρατα το έτος». Στο αρχαίο ρωμαϊκό το έτος άρχιζε το Μάρτιο, όταν ο Ταύρος ήταν μόλις ορατός στα δυτικά.

zodia-zvdia-oroskopio-11

Ταύρος

Μυθολογία

Ως σύμβολο, ο αστερισμός αυτός παριστάνει το λευκό Ταύρο που βοήθησε το Δία να αρπάξει τη νεαρή Ευρώπη –που έπαιζε με τις φίλες της στις ακτές της πατρίδας της Φοινίκης- και να τη μεταφέρει στην Κρήτη.

Σε άλλη εκδοχή, ο ίδιος ο Δίας μεταμορφώθηκε σε Ταύρο, για να αρπάξει την όμορφη Ευρώπη. Με βάση το μύθο αυτόν, ο Ταύρος εικονίζεται να κολυμπάει. Για αυτό και διακρίνεται μόνο το κεφάλι του με τα κέρατα και το μπροστινό μέρος του σώματός του. τελικά, την Ευρώπη, την ερωμένη του Δία, την παντρεύτηκε ο Αστερίων, ο βασιλιάς της Κρήτης, που ανέθρεψε αυτός τα παιδιά τους –Μίνωα, Σαρπηδόνα και Ραδάμανθυ- αφού ο ίδιος δεν έκανε παιδιά.

Ο ζωδιακός αστερισμός του Ταύρου συμβολίζει τον 7ο άθλο του Ηρακλή, που πήγε στην Κρήτη με διαταγή του Ευρυσθέα, για να αιχμαλωτίσει τον Ταύρο. Ο Ταύρος είχε βοηθήσει τον Δία να μεταφέρει την Ευρώπη στην Κρήτη, αλλά μετά παρέμεινε εκεί προκαλώντας τρομερές καταστροφές.

tarw-zwdia

Ταύρος

Ο Ποσειδώνας όμως τον τιμώρησε σκληρά, γιατί ήταν εκείνος με τον οποίο η Πασιφάη, η γυναίκα του Μίνωα, χωρίς τη θέλησή της, γέννησε το φοβερό Μινώταυρο. Ο Μίνωας δέχτηκε με μεγάλη χαρά τον Ηρακλή, ο οποίος θα γλίτωνε την Κρήτη από το φοβερό αυτό θεριό, που έβγαζε φλόγες από τα ρουθούνια του και προκαλούσε μεγάλες καταστροφές στα χωράφια, κατατρομάζοντας τους Κρήτες. Το λυσσασμένο αυτό θηρίο, τελικά, το αιχμαλώτισε ο Ηρακλής και το μετέφερε ζωντανό στις Μυκήνες.

Το ζώο αυτό αφιερώθηκε από τον Ευρυσθέα στη θεά Ήρα, η οποία με τη σειρά της το άφησε ελεύθερο, γιατί δεν ήθελε να τριγυρίζει στο ναό της, θυμίζοντάς της τη δόξα του Ηρακλή. Ο Ταύρος, αφού προξένησε μεγάλες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, πέρασε μετά στην Αττική, όπου τελικά τον σκότωσε ο Θησέας κάπου στην περιοχή του Μαραθώνα. Ο Ταύρος της Κρήτης έγινε αστερισμός στο ζώδιο του Ταύρου, για να διαιωνίζει τη δόξα των ηρώων Ηρακλή και Θησέα.

 

Τα άστρα και οι μύθοι τους

Εισαγωγή στην Ουρανογραφία

Στράτος Θεοδοσίου – Μάνος Δανέζης

Επίκουροι Καθηγητές Παν/μίου Αθηνών

Διαβαστε τις μηνιαιες  ερωτικες προβλεψεις για καθε ζώδιο

κριος ταυρος διδυμοι καρκινος λεων παρθενος ζυγος σκορπιος τοξοτης αιγοκερως υδροχοος ιχθεις

chartomantia-087